V některých školách Libereckého kraje začíná ústní část státních maturit

16. květen 2012

Studenti na některých středních školách ne severu Čech dnes /16.5./ půjdou k ústní zkoušce společné části státní maturity. V letošním roce zkoušku z dospělosti skládají v opačném pořadí, než tomu bylo vloni.

Podle vedoucí odboru školství Libereckého kraje Jiřiny Princové studenti před komisi usednou ve čtyřech školách, a to ve Střední škole strojní, stavební a dopravní v Liberci, ve Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantě, ve Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou a v Obchodní akademii v České Lípě.

Maturitní zkouška ve školním roce 2011/2012 se skládá ze dvou částí - státní a školní. Aby student uspěl, musí úspěšně složit povinné zkoušky obou těchto částí.

Povinné zkoušky může skládat v základní nebo vyšší úrovni obtížnosti, podle svého rozhodnutí. Mezi povinné předměty patří český jazyk a literatura, cizí jazyk nebo matematika. Z nepovinných předmětů si pak může vybrat cizí jazyk, matematiku, občanský a společenskovědní základ, biologii, fyziku, chemii, dějepis, zeměpis, dějiny umění a další, které určí ředitel školy.

Maturity potrvají do 8. června, v polovině měsíce pak středoškoláci dostanou maturitní vysvědčení.

autor: Eva Malá
Spustit audio