V minulosti sklářská obec pod horou Hvozd, odkud je to skok na Oybin

16. říjen 2017

Obec v samém centru Lužických hor pod Horou Hvozd leží hodně na severu Libereckého kraje v okrese Česká Lípa. Sousedí s Německem. Leží v nadmořské výšce od 400 do 600 metrů. V celé vesničce je jen 245 domů.

Před rokem 1549 byla vesnice známá jako sklářská obec, protože zde existovala až do konce 17. století schürerovská pec. Později se tu rozvinulo tkalcovství. Od 19. století slouží rekreaci. Měla dokonce zámecký pivovar s dýmajícím komínem.

V prosinci 2011 byla po dlouhých jednáních slavnostně otevřena silnice pro osobní automobily s hraničním přechodem ve směru na Jonsdorf.

Obci vévodí dominantní dvojvrcholová hora Hvozd s výškou 750 metrů, rozhlednou a chatou na vrcholu. Významnou atrakcí jsou také tři prastaré tisy, jejichž stáří se odhadovalo na více než 1000 let, a které byly považovány za nejstarší stromy v Čechách.

Vy, kteří hádáte Krompach, máte pravdu. Každý všední den po desáté hodině se na vás ve vysílání Českého rozhlasu Liberec těší Marcela Augustová.

Logo
autor: Marcela Augustová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.