V Mimoni kvůli penězům i zlodějům skončily chov koní i dostihy. Areál hledá kupce

10. březen 2014

Chov ušlechtilých koní se zřejmě do Mimoně na Českolipsku jen tak nevrátí. Tamní hřebčín, který se proslavil hlavně chovem anglických plnokrevníků a vychoval například vítěze Československého derby v roce 1985 Trocadera, stále hledá nového majitele. Poslední plnokrevník opustil stáje už minulý rok.

„Vlastně do poslední chvíle se tu rodila hříbata, ještě loni tady byl plemeník, to už je všechno minulost. Toho posledního, kterého jsem tu měl, jsme prodali do Kyrgyzie,“ říká majitel hřebčína Zbyněk Pulec.

V areálu hřebčína jsou stále vidět koně, ti však už nejsou z původního chovu.

„Má to tady jeden člověk. Obsluhuje si je sám a má tady povolení k ustájení. Nechal jsem je tady, aby tady aspoň něco stálo, aby to nebylo rozkradené dřív, než se to prodá,“ poznamenává Pulec.

Ten se podle svých slov hřebčína zbavuje z finančních důvodů i kvůli svému zhoršujícímu se zdraví. Vloni byl hřebčín už dvakrát v dražbě, zájemce se však nenašel.

„Když se to prodává, každý spekuluje s tím, že to dostane hluboce pod cenou,“ myslí si Pulec.

V areálu s 55 stájemi a dostihovou dráhou skončily i závody koní, na které se sjížděli lidé z celých severních Čech. Ty se tu naposledy konaly před dvěma roky. Pak zapracovali zloději kovů.

„V loňském roce už jsem odmítl dostihy dělat, protože mi začali rozkrádat tribunu. Já jsem si to bral jako čest, aby byla pro lidi nějaká zábava, a když se za to odměňují tím, že to rozkrádají, tak to už jsem opravdu nevydržel a už jsem to zastavil,“ dodává Pulec.

Hřebčín v Mimoni. Rozcestník v areálu hřebčína
autoři: Tomáš Mařas , kov
Spustit audio