V Malé Skále přepočítali výsledky voleb. Nezměnily se

28. leden 2018

Přepočítat výsledky druhého kola prezidentských voleb musela komise v Malé Skále na Jablonecku.

Chybu sice odhalila, na výsledcích se to ale neprojevilo. Změnil se jen počet voličů v seznamu jednoho okrsku. ČTK to řekla mluvčí Českého statistického úřadu Petra Báčová.

„Počet voličů v seznamu se snížil ze 730 na 715 a volební účast v okrsku se zvýšila ze 78,36 procenta na 80 procent. Vše ostatní zůstalo stejné,“ řekla.

V Malé Skále, obci se zhruba tisícovkou obyvatel, podle údajů na  http://www.volby.cz www.volby.cz  ve druhém kole platný hlas vhodilo 762 lidí, zvítězil tam Jiří Drahoš, který získal 64,6 procenta hlasů.

Kvůli přepočtu v Malé Skále nemohlo být ukončeno zpracování celkových výsledků voleb. Mohlo se tak stát až kolem 20. hodiny.

Členové komise z Malé Skály podle mluvčí projevili pochybnost o správnosti údaje o počtu voličů, který zapsali. „V souladu se zákonem se komise rozhodla tento údaj přepočítat,“ dodala.

Také v celém Libereckém kraji vyhrál akademik Drahoš, Miloše Zemana ale porazil těsně. Drahoš získal v kraji 50,6 procenta hlasů, Zeman 49,4 procenta. Celorepublikově však vyhrál Zeman, který tak bude prezidentem i dalších pět let.

 

autor: alv | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související