V Lomnici nad Popelkou opět začne výroba tradičních sucharů
Do Lomnice nad Popelkou na Semilsku se vrací výroba lomnických sucharů. Před třemi roky získaly ochranu Evropské unie podobně jako například hořické trubičky, žatecký chmel nebo pohořelický kapr a vyrábět se smí pouze na Lomnicku. Vyrábět je ale bude podle původních receptur pražská společnost. Tři zaměstnanci připraví měsíčně pětadvacet tisíc balení, v budoucnu by výroba měla růst.
Výroba sucharů v Lomnici nad Popelkou skončila před deseti lety po zániku lomnických čokoládoven. Obnovení výroby je obnovením velké tradice. Českému rozhlasu to řekl Josef Jína, jehož rodina začala v Lomnici péct suchary už před 200 lety.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Von der Leyenová je velmi dobrá politička, míní Zdechovský. ‚Představuje pokrytectví,‘ namítá David
-
Atentátník byl policii podezřelý už asi hodinu před střelbou na Trumpa. Ztratila ho ale z dohledu
-
Německo hromadí plyn, který je určený Česku, píše Síkela v dopise eurokomisařce pro energetiku
-
První na světě na Muču Kiš. Karty jsme neměli dobře rozdané, prozrazují horolezci Hák a Groh