V lindavské sklárně si lidé užili magickou skleněnou symfonii

19. listopad 2017

Nejspíš už jste viděli někoho hrát na skleničky různě naplněné vodou. Asi každý zkoušel alespoň foukat do lahve s limonádou. Ale ze skla se dají vyrábět skutečně plnohodnotné hudební nástroje. Přesvědčit jste se o tom mohli na netradičním koncertě ve sklárně Ajeto Lasvit v Lindavě na Českolipsku.

Hudebníci hráli na skleněné nástroje typu didgeridoo, nejrůznější rytmické nástroje a chřestidla. Celkem zahráli asi na dvacet nástrojů. Na místě byl i náš redaktor Tomáš Mařas, více se dozvíte v jeho reportáži a videu.

„Skláři jsou součástí toho obrazu a té symfonie.  Budou hrát v podstatě na to, na co umí. To znamená že budou vyluzovat industriální zvuky, které patří ke sklářskému stavu. Vybrali jsme ty nejzajímavější, ty nejúdernější,“  vysvětlil  umělecký záměr netradičního vystoupení  umělecký manažer sklárny Ajeto Lasvit Lindava David Sobotka.

Hudebníci zahráli na speciální nástroje, které připravili lindavští skláři.

 

Skleněná industriální symfonie v Lindavě

„Miloš Vacík se do toho opřel autorsky, protože on je nejenom hudební umělec, ale i výtvarný umělec.  Vytvořili jsme sérii chrastítek a různých dalších udělátek podle designu Miloše Vacíka, takže Miloš těch nástrojů má nejvíc,“ popsal David Sobotka.

„Protože to je skleněná symfonie a ty nástroje jsou ze skla, tak jsem vlastně musel vymyslet nástroje, které z toho skla jdou udělat. Většinou jsou to shakery, takzvaná chřestidla, a i ta náplň je skleněná. Pak jsou takzavané ocean drum, které dělají zvuk v podobě vlny, pak je to ghatam, což je nástroj původně z hlíny, ale ten princip se dá na to sklo využít stejně,“  popsal designér a hudebník Miloš Vacík.

Skleněná industriální symfonie v Lindavě

autoři: Tomáš Mařas , mib