V Libereckém kraji začnou působit specialisté z Národní protidrogové centrály

4. duben 2014

V Libereckém kraji stoupá počet pěstíren konopí, vařičů pervitinu, drogových dealerů a uživatelů drog. Liberecké policejní ředitelství proto posílí svoje řady o tři specialisty z Národní protidrogové centrály. Budou přicházet postupně, jejich tým bude kompletní na podzim.

„Liberecký kraj díky své poloze mezi třemi státy a dlouhodobé etablovanosti etnicky podmíněných kriminálních skupin, které tady působí už od roku 1989, se logicky nabízí,“ vysvětluje šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych, proč budou specialisté působit právě na Liberecku.

Počet odhalených pěstíren konopí a vařičů pervitinu vzrostl v regionu za poslední rok zhruba o třetinu. V souvislosti s pěstováním a distribucí konopí stíhala loni policie 82 pachatelů, v souvislosti s pervitinem to bylo 72 pachatelů. Stoupá taky počet narkomanů, protože přístup k drogám je rok od roku snadnější.

„Trendy, které pozorujeme v celé republice, jsou zde neztenčené, to znamená příklon k výrobě většího množství pervitinu na jeden výrobní cyklus a průmyslové pěstování marihuany. Do toho si přisaďte jako další faktor dovoz léků s obsahem preudoefedrinu z Polska a výslednice je jasná,“ doplnil Frydrych.

autor: sas
Spustit audio