V Libereckém kraji vzniknou centra odborného vzdělávání. Zajistí kvalitní výuku řemesel

28. leden 2016

Podpořit rozvoj technického vzdělávání a řemesel by měly v Libereckém kraji centra odborného vzdělávání. Ta vzniknou z osmi vybraných středních škol, které zajistí kvalitní vzdělávání ve vybraných odvětvích. Pro strojírenství a elektrotechniku to bude například liberecká strojní průmyslovka, pro služby pak českolipská střední odborná škola a odborné učiliště 28. října.

„Škola se stane určitým regionálním centrem vzdělávání řemeslných a službových oborů,“ vypočítává ředitel českolipské SOŠ a SOU 28. října Milan Kubát.

„Budeme moci vybavit jednotlivé provozovny a cvičné dílny a kuchyňky zařízením, na které bohužel v současnosti škola ani zřizovatel nemá peníze. Jde nám především o vybavení malých cukráren, pekáren, které máme v suterénu v nevyhovujících podmínkách a kde probíhá normální odborný výcvik,“ dodává Kubát.

Malé cvičné kuchyně v suterénu jsou předělané staré šatny. K úpravám došlo asi před pěti lety. Zřízení center souvisí s možným zvýšením počtu kvalitních řemeslníků, kteří chybí.

Cvičná kuchyně

„Předpokládáme, že jedním z těch efektů celého projektu centra odborného vzdělávání je i větší zájem o obory, které jsou žádány na trhu práce. Tyto službové obory mezi ně patří,“ vysvětluje ředitel školy.

Na zřízení odborných vzdělávacích center bude kraj žádat o evropské peníze. Rád by získal tři sta milionů, a ačkoli počítá s osmi centry, není jisté, jestli se všechna rozjedou. Vše závisí na tom, kolik dotačních peněz kraj získá.

Spustit audio