V Libereckém kraji voda v řekách opadává. Hrádek nad Nisou už nabídl pomoc jiným obcím

4. červen 2013

Řeky Smědá ve Višňové a Ploučnice na Českolipsku jsou už na jedničce a jejich hladina stále klesá. Obce se zaměřují na úklid bahna ze silnic a hasiči odčerpávají vodu ze sklepů a z vodních lagun,které se vytvořily po rozlití řek v minulých dnech.

Obce v Libereckém kraji začínají sčítat škody, které jim způsobily rozvodněné řeky. Nejvíc jich bude podle hejtmana Martina Půty z hnutí Starostové pro Liberecký kraj ve Višňové na Frýdlantsku a taky v některých obcích na Českolipsku. První čísla o škodách by měl kraj znát zítra / 5.6./. Jak hejtman dodává, škody ale budou výrazně nižší než při záplavách v roce 2010.

V Hrádku nad Nisou už se rozhodli, že finančně pomůžou obci Vrané nad Vltavou, kde letošní povodně napáchaly škody za desítky miliónů korun. Město chce být solidární stejně jako jiné obce a kraje, které mu pomohly při katastrofálních záplavách v roce 2010.

Kromě peněz poputují do Vraného také vysoušeče a dezinfekční prostředky. Město pomůže i při uklízecích pracích. Úředníci radnice v čele se starostou a další dobrovolníci vyjedou zřejmě do Kralup nad Vltavou, které Hrádku při obnově po povodních přispěly nejvíce.

Spustit audio