V Libereckém kraji přibývá neočkovaných dětí

28. duben 2015

Očkovat, nebo neočkovat? Dilema, které řeší někteří rodiče i odborníci. Na jedné straně se potýkají s možností nežádoucích účinků, na straně druhé s návratem smrtelných chorob. V Libereckém kraji přibývá dětí, které nemají povinné očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Mezi narozenými v roce 2011 je jich dvakrát více než u narozených v roce 2010. Nejvíce neočkovaných dětí je na Liberecku.

Za současnou neochotou nechat očkovat své dítě může být podle epidemioložky z Krajské hygienické stanice v Liberci Jany Prattingerové špatná osobní zkušenost. Část lidí neví. A tak se řídí podle informací, které ale mohou být zkreslené.

Mezi takzvané odmítačky povinného očkování patří také paní Iva z Liberce. Podle ní očkování není prevence, ale další zátěž pro tělo. Má tři děti. U dvou starších se po každém očkování potýkala s nepříjemnými reakcemi. U nejmladší dcery pak ale došlo k vážnějším zdravotním komplikacím.

Lékařka Ludmila Eleková se problematikou očkování zabývá dlouhodobě. Je přesvědčená, že u dětí může dojít i k neurologickým poškozením.

Vedlejší účinky lékaři připouští. Podle ředitele Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové Jiřího Berana, je ale očkování přesto velmi důležité.

Například u spalniček v Česku před zavedením povinného očkování onemocnělo ročně v průměru asi 50.000 lidí a 50 umřelo. Nyní spalničkami onemocní kolem 15 lidí.

autor: Eva Malá
Spustit audio