V Libereckém kraji přibylo za 10 let přes 11 000 lidí

24. leden 2012

Sčítání lidu, domů a bytů odhalilo ve společnosti řadu nových trendů, které přineslo posledních deset let. Český statistický úřad v Liberci v úterý zveřejnil předběžné výsledky ze sčítání lidu v Libereckém kraji.

Jak redaktorku Evu Malou informovala vedoucí sčítání v Libereckém kraji Jana Hauserová, v kraji přibylo za 10 let přes 11 000 lidí. Loni na jaře v kraji žilo téměř 440 000 obyvatel. O přírůstek obyvatelstva se zasloužila vyšší porodnost, ale především přibývá cizinců, kteří v kraji trvale žijí.

"Žije tu více než 15 tisíc cizinců. Nejčastěji jsou to Ukrajinci, Slováci a Vietnamci. Dalším trendem je stoupání počtu rozvedených a svobodných lidí a naopak klesá počet osob žijících v manželství", říká vedoucí sčítání v Libereckém kraji Jana Hauserová.

"Liberecký kraj má druhý nejvyšší podíl osob v rámci České republiky bez náboženské víry hned po Ústeckém kraji. Nejčastěji se lidé hlásili k římskokatolické církvi. Pro zajímavost, k hnutí rytířů Jedi se přihlásilo 673 lidí", dodává Jana Hauserová.

autor: Eva Malá
Spustit audio