V Libereckém kraji ocení osobnosti i firmy. O pomoc s výběrem žádají širokou veřejnost

9. červenec 2019 08:28

Radnice některých měst v Libereckém kraji právě teď hledají mezi lidmi ty, kteří se výrazně zasloužili o blaho ostatních. Lidé se zde mohou zapojit do několika veřejných anket, ve kterých mohou na tyto spoluobčany upozornit a navrhnout je na ocenění. Kraj navíc pro letošní rok vyhlásil také cenu pro takzvaně společensky odpovědné firmy.

Hejtman Libereckého kraje každoročně uděluje ocenění pro jednotlivé osobnosti. Letošní lidmi navržené kandidáty aktuálně hodnotí odborná porota. Všechny oceněné kraj vyhlásí na podzim tohoto roku. V loňském roce například obdržel takzvanou Poctu hejtmana fotograf Václav Toužimský, který je autorem slavného snímku tanku, zabořeného v roce 1968 do podloubí domů na hlavním libereckém náměstí. Zlatý dukát obdržel také vedoucí výzkumu nanovlákenných materiálů a bývalý rektor Technické univerzity v Liberci David Lukáš. Od roku 2013 cenu převzalo již celkem 73 oceněných.

Pro tento rok vyhlásil Liberecký kraj také zcela novou soutěž pojmenovanou Cena hejtmana za společenskou odpovědnost, která je poněkud neobvykle určená pro celé firmy a další organizace. Konkrétně by se mělo jednat o firmy, které umožňují například úspěšně podnikat a současně přinášejí pozitivní hodnoty celé společnosti. „Nezatěžují životní prostředí a chovají se při všech svých činnostech slušně a korektně,“ vysvětluje mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Návrhy mohou občané podávat až do poloviny září.

Své ceny udělují i jednotlivá města a obce

Například v Zákupech na Českolipsku bude o lidmi nominovaných kandidátech na cenu starosty rozhodovat tamní zastupitelstvo již zítra. Přihlášky zatím nejsou uzavřené třeba v sousední České Lípě, kde se tradičně uděluje poděkování starostky, a veřejnost zde může nominace podávat do 19. srpna. Slavnostní udělování cen se pak podobně jako ve většině ostatních případů uskuteční přibližně na přelomu léta a podzimu.

autoři: Jiří Jelínek ,
Spustit audio