V Libereckém kraji bude vládnout koalice Starostů a Změny pro Liberecký kraj

30. říjen 2012

Starostové pro Liberecký kraj se dohodli se Změnou pro Liberecký kraj na vytvoření koalice. V zastupitelstvu tak budou mít jen těsnou většinu dvaceti tří hlasů. Širší koalice s ODS, která by zaručila pevnou vládu, byla pro Změnu pro Liberecký kraj nepřijatelná.

Koaliční vyjednávání dopadlo tedy podle představ Změny. Jan Korytář totiž odmítl širší koalici s ODS. Podle jeho slov i proto, že tato strana je zodpovědná za současnou situaci Liberce. Problém těsné většiny v krajském zastupitelstvu si ale uvědomuje.

Starostové se snažili získat širší podporu - nabídli ČSSD a ODS spolupráci a místa dvou neuvolněných radních bez pevné koaliční smlouvy. Podle Roberta Duška z ČSSD i Petra Beitla z ODS bylo ale toto řešení nepřijatelné.

Zastoupení ve výborech, komisích a krajských společnostech by podle Martina Půty mělo být poměrové: „Chceme oslovit i některé ze stran, které se do krajského zastupitelstva nedostaly, a pokud nám budou schopny nabídnout odborníky do jednotlivých komisí, jsme připraveni i těmto subjektům umožnit práci v odborných komisích a výborech Libereckého kraje...“

V krajské radě by pět křesel mělo patřit Starostům a čtyři Změně. Shoda panuje zatím na pozici hejtmana, kterým by se měl stát Martin Půta. O obsazení resortů se bude teprve jednat.

Do konce příštího týdne chce mít koalice vytvořený společný program. Jednání koaličních partnerů budeme i nadále sledovat.

autor: Eva Malá
Spustit audio