V Libereckém a Ústeckém kraji začaly sezónní práce, snižují nezaměstnanost

8. duben 2014

Díky mírné zimě začaly letošní sezónní práce na Liberecku o měsíc dříve než obvykle. Třetina lidí, kteří si našli v březnu práci, našla uplatnění právě díky začínající letní sezónně. Stejně tak pomáhají sezónní práce i nezaměstnaným v Ústeckém kraji.

„Jsme rodinná farma a zatím jsme si vystačili v rámci rodiny a příbuzenstva, ale nejde to tak donekonečna, takže letos už začínáme brát brigádníky,“ potvrzuje Jana Zvárová, majitelka farmy v Lučanech nad Nisou.

Farma hledá pomocníky na sekání trávy, svoz dříví z lesa, na ježdění traktorem i draní kuřat. „Nemáme nějaké zvláštní požadavky na profesi, protože jsme schopni si každého rychle zaučit. Spolupracujeme také s úřadem práce,“ říká farmářka.

Úřad práce má klientů, jako je Jana Zvárová, několik. Sezonní práce nezaměstnaným přes léto pomůže. „Slabší zima zapříčinila, že ke snížení počtu žadatelů o práci klesl už v únoru. Počet nezaměstaných se snížil asi o 120 uchazečů,“ říká ředitelka úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.

Největší poptávka je po zednících a pomocných silách v zemědělství nebo při výkopech. „Berou spíš mladé, než aby vzali padesátiletého. Zeptají se, jestli máte nějaký vyučení, a když ho nemáte, tak vás nepotřebují. Teď pojedu na pracák a chci si najít práci, půjdu k zedníkům,“ říká Milan Gábor z Liberce.

Doposud ho na úřadu práce doteď odmítali. Teď doufá, že najde zaměstnání právě díky letním sezónním přivýdělkům na stavbách.

Práci najdou i ženy

Pro ženy je nabídka slabší, ale kdo hledá, najde. „Vždy jsem sháněla práci, při které bych byla venku. Jako holka jsem našla práci jako servírka nebo pomocnice jako v restauracích a tak,“ říká Alena Šindelářová, která obsluhuje v jedné z libereckých kaváren.

Míra nezaměstnanosti v Libereckém kraji klesla v březnu o desetinu procentního bodu na 8,8 procenta. V březnu si našlo zaměstnání 300 lidí, třetina z nich právě díky sezonním pracím.

V Ústeckém kraji klesla míra nezaměstnanosti o dvě desetiny procentního bodu, na 11,7 procenta.

Březnová míra nezaměstnanosti v českých okresech
autoři: sas , vman
Spustit audio