V liberecké ZOO vzniká pět soch z pískovce. Ozdobí prostory zahrady i blízké Lidové sady

19. srpen 2015

Libereckou zoologickou zahradou zní řev brusek, vrtaček a také klepání kladiv. To znamená jediné! Pět sochařů tam v rámci Sympózia Etnoart vytváří plastiky. Po deseti letech ale dřevo vystřídal kámen. A ne ledajaký!

Sochy budou z pískovce z nedalekého Ralska na Českolipsku. Pro sochaře to ale znamená použití hrubší síly a nabroušenějších nástrojů. Na rozdíl od známějšího hořického pískovce je ten z Ralska mnohem tvrdší.

Jedním z umělců, kteří zde vytvářejí plastiku, je Jiří Genzer. Co by to mělo být? „Můj záměr byl vytvořit dětský svět Na vlnách snění. Takový dětský portrétek - s ručičkama, nožičkama… Těšil jsem se na to moc, nicméně tento kámen je extrémně tvrdý, takže jsem napjatý, jak to dopadne, jestli mi to vyjde…“

Sochař Ondřej Procházka při práci

Dalším tvořícím sochařem je Marián Maršálek. Ten si na opracování nepoddajného materiálu vzal elektrického pomocníka.

„Je to normální příklepový elektrický kladivo, protože dělám větší formu, tak abych to stihnul. Budu dělat kočku, tygra nebo něco takového. Nechal jsem se inspirovat zoo a taky tím kamenem, protože člověk se musí tomu kamenu přizpůsobit.“

Letos organizátoři nechali výtvarníkům volnou ruku – téma je volné, ne jako v uplynulých letech, a je tedy jen na umělcích, co z tvrdého ralského pískovce vysochají.

autor: Eva Malá
Spustit audio