V liberecké ZOO se narodila lachtaní holčička

31. červenec 2015

Vidět ji zatím nemůžete, zato je pořádně slyšet, to se dá říct o lachtaní samičce, která se v liberecké Zoologické zahradě narodila 14.července. Mládě teď měří zhruba 80 centimetrů, v dospělosti dosahují samice lachtana hřívnatého hmotnosti okolo 140 kg a dožívají se 25 let.

Potomek sedmileté samice Mano a už zkušeného samce Huga hned druhý den po narození začal sát mateřské mléko a ošetřovatele opustily obavy z komplikací s výživou a tím i z možného úhynu.

Důležitým okamžikem v životě malého lachtana je první „koupel“ v bazénu. K té dojde přibližně v polovině září. Mládě se totiž nerodí se schopností plavat ve vodě, při učení je závislé na matce. Do té doby nebude mít mládě k vodě přístup, v přestávkách mezi kojením ošetřovatelé pouští pod vodní hladinu jen matku, aby načerpala síly a trochu si od mateřských povinností odpočinula.

Lachtany hřivnaté chová ZOO Liberec od roku 1975 a zdejší expozicí už prošlo více jak 20 jedinců. Jedná se o velmi populární zvířata mezi návštěvníky zoo a jejich komentovaná krmení a cvičení jsou vyhledávanou atrakcí. Díky potravě složené výhradně z mořských ryb je chov lachtanů v zoo finančně velmi nákladný.

autor: sas
Spustit audio