V Liberecké zoo se mohli návštěvníci podívat i do zákulisí obydlí žiraf

21. červen 2015

Jak dlouho spí žirafa nebo do jaké výšky může vyrůst. To a další zajímavosti se dozvěděli návštěvníci při sobotní prohlídce žirafího pavilonu a výběhu v zoologické zahradě v Liberci. Světový den žiraf upozornil na neustále se snižující počet těchto zvířat ve volné přírodě. Ve světě žije už jen 11 tisíc žiraf Rotschildových. Nejvíce v přírodním parku v africké Ugandě. I tam jim ale kvůli těžbě ropy hrozí vyhynutí.

„Půjdeme se podívat do žirafince. Prostor není konstruovaný na velké skupiny lidí, takže je omezený patnácti lidmi a i to je na hranici," zval do obydlí žiraf návštěvníky ošetřovatel Luboš Melichar a zároveň upozornil, že vstup je vykoupený v uvozovkách voňavým oblečením. „Protože je takové nepěkné počasí a budete zvlhlí, tak si to odnesete i domů. Oblečení natáhne všechno, takže budete vonět žirafami ještě pár dní. Vy se to pokusíte vyprat, čímž pádem je tenhle váš zážitek přenositelný i mezi vaše příbuzné," upozorňoval s úsměvem.

To je ale jen malá daň za to, kolik zajímavých informací o žirafách jse mohli návštěvníci dozvědět. Například, že žirafa si při spánku klidně lehne na zem, i když za den naspí pouhých 20 minut.

„Žirafa si lehá naprosto běžně, dokonce i naše stará samice, které je třiadvacet let. Lehají si na sternum, to je ta přední část mezi předními nohami. Takže neleží na boku, ale leží na hrudníku. A má stočenou nohu ke slabinám a tímhle způsobem spí."

Velký problém je uspávání žiraf. V minulosti například při odběru krve si drtivá většina zvířat v umělém spánku zlomila krk při pádu. To ale chce změnit parta německých zoologů. Vyvíjí naprosto unikátní metodu.

V Zoo Liberec se narodila v pořadí třetí žirafa Rothschildova od konce října 2013

„Používají brouky zákeřnice. Zjistili, že když ty brouky nahází na tu žirafu, tak natáhnou krev. I když to vypadá vcelku úsměvně, ty brouky na ty žirafy hází na takových vodítkách, prostě na silonku, uváží tomu takový pěkný oboječek, nechají natáhnout krev a stáhnou je zpátky. Je to slibné a pro žirafy šetrné."

Kromě toho, že v liberecké zoo probíhal Světový den žiraf, měl desáté narozeniny jeden z bílých tygrů, Paris.„Přišel z francouzské stanice Boval. Oslaví první dekádu, což je v tom šelmím životě zralý věk. Je to vlastně muž v nejlepších letech. Zplodil u nás už tygřata - Liam, Sambur a Gaya a doufáme, že tady s námi Paris ještě dlouho pobude."

Ošetřovatelé nadělili tygrům lahůdky, jako hovězí nebo králičí maso

Do liberecké zoo se můžete jít samozřejmě na žirafy Rotschildovy podívat i dnes. Nebo zamířit do ústecké zoo, kde na dnešek připravili pro návštěvníky také speciální - žirafí - program k jejich světovému svátku.

autor: Eva Malá
Spustit audio