V liberecké nemocnici se zaučují studenti z celého světa. České zdravotnictví si pochvalují

12. září 2013

Do liberecké nemocnice přijíždějí na stáž stovky studentů z celého světa. Jde o ojedinělou možnost nahlédnout na všechna oddělení, poznat lékařskou praxi, získat teoretické znalosti i praktické zkušenosti. Liberecký kraj je jediným ze tří míst na světě kromě Thajska a Tanzánie, kde se taková stáž poskytuje.

„Přišel jsem sem, abych měl zkušenost z nemocnice. Chtěl bych být zubařem. Přišel jsem do České republiky taky proto, že je krásná, slyšel jsem o její architektuře,“ říká student James Priman z Velké Británie.

Během svého pobytu už získal praxi a velmi se mu tady líbí. Dobré zkušenosti má s lidmi, kteří se k němu chovají přátelsky. Líbí se mu navíc i český zdravotnický systém. Pobyt pod Ještědem si stejně jako on pochvaluje i Holanďanka Sanna a Angličan Sam.

„Bilance studentů je tady zhruba na 550 studentech, kteří programem prošli, a zpětná vazba studentů na zdravotnická zařízení je vynikající,“ upřesňuje koordinátorka studentů Barbora Vágnerová.

Stáž v nemocnici si mohou studenti domluvit i ve svých zemích, podívají se ale maximálně na jedno oddělení a nikdo se jim nebude tolik věnovat, jak dodává Vágnerová:

„Podstata je ta, aby mladí lidé mohli nahlédnout do toho, co to vlastně obnáší být lékařem, co to obnáší být sestrou, co to obnáší být fyzioterapeutem. Myslím si, že to pomáhá hrozně v tom, že si mohou aspoň malinko osahat praxi.“

Každý student, který absolvovat praxi v Liberci, bude mít velkou výhodu u přijímacích zkoušek na medicínu.

„Přijímací proces na univerzity je tak strašně náročný a tak strašně velký, co se týče konkurence, že pro studenty je to jedinečná možnost, jak se odlišit od ostatních zájemců, a hlavně je to o tom, že mají možnost se rozhodnout, jestli to je pro ně. Stalo se mi taky, že jsem tady měla studenty, kteří se po tom zážitku rozhodli, že to pro ně opravdu není,“ dodává Vágnerová.

O studenty se starají zkušení lékaři

Během několikatýdenní placené stáže se o mladé lidi starají mentoři-lékaři, kteří mají studenty na starost. Dostanou za to speciální odměnu a navíc je prý často setkání s mladou krví inspirativní.

I když někdy se najdou problémy, někteří studenti si tak trochu vymýšlejí a chtějí měnit pravidla stáže, jak říká mentorka, vrchní sestra libereckého očního oddělení Jana Mašková:

„Někdo má veliký zájem a chce být v nemocnici co nejdéle nad rámec svých exkurzních povinností, a někteří studenti, když se nedostanou zrovna na oddělení, kam by chtěl jít, hledají různé mouchy, takže někdy to malinko drhne, ale myslím si, že praxe ukázala, že studenti jsou skutečně ne spokojeni, ale nadšení.“

autor: sas
Spustit audio