V liberecké nemocnici předali dárky prvnímu miminku v kraji roku 2014

3. leden 2014

Narodila se v liberecké porodnici jednu minutu po půlnoci na Nový rok, a stala se tak prvním miminkem Libereckého kraje v roce 2014. Řeč je o holčičce Isabel, kterou dnes slavnostně uvítali v liberecké nemocnici. Isabel ale není jediným miminkem v Česku, které má v rodném listě tento čas narození.

"Je to nádherný pocit, vůbec jsem to nečekala. Při početí jsme termín neplánovali, když jsem měla termín, tak jsem si říkala, že už se malá asi narodí, ale že to vyjde takhle přesně na ten Nový rok, to jsem nečekala," říká Jana, šťastná maminka třídenní holčičky, která se narodila v liberecké porodnici v první minutě nového roku 2014.

Ve stejný čas se narodila další tři miminka v dalších porodnicích v Česku, dvě v Jihomoravském a jedno ve Zlínském kraji. Diskutuje se proto o tom, které bylo to úplně první. Podle ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného to ale není vůbec důležité.

„Ať si to řeší, kdo chce, z našeho pohledu, mně osobně, je to úplně jedno. Tyhle hony na nejrychlejší miminko každého roku mi nejsou úplně vlastní. Porod trvá několik hodin, takže minutu sem nebo tam… V řádech desítek minut se to asi ovlivnit nedá, ale ty minuty nebo vteřiny se modifikovat asi dají,“ míní.

Lékařka Ivana Bydžovská, která přiváděla malou Isabele na svět, má za to, že právě ona byla tím prvním miminkem roku 2014 v celém Česku.

„Všichni jsme se smáli, že se neudávají vteřiny, my je prostě udávat nemůžeme, ale jinak bychom byli určitě první, protože to bylo přesně o půlnoci. Ale napsali jsme tam nula jedna, a co se nestalo, jsou čtyři miminka v republice,“ směje se a doplňuje:

„Já si myslím, že hon na miminka, to není pravda, protože všichni porodníci by si asi radši o půlnoci připili skleničkou sektu, než aby honili miminka, ale když už se to stane, tak samozřejmě je to hezké.“

Jestli je Isabelka prvním miminkem v celém Česku, asi zůstane hádankou, ale jisté je, že v rámci kraje první byla. Za Liberecký kraj jí proto přišel popřát zdraví hejtman Martin Půta za Starosty, za Liberec pogratulovala primátorka Martina Rosenbergová z ČSSD.

„Maminka dostala jako dárek kosmetiku, poukázku na 5 tisíc korun, a Isabelka dostala stříbrný medailonek kozoroha,“ informuje Půta a primátorka dodává: „Maminka samozřejmě dostala kytičku, Isabelka nějaké oblečky a pamětní medaili na památku.“

autor: sas
Spustit audio