V liberecké farmě v Benátkách nově hostují i hráči ze Sparty a Boleslavi

16. říjen 2015

V NHL je to běžné, v českých podmínkách teď první takový projekt vzniká. K osm let fungující spolupráci extraligového Liberce s prvoligovými Benátkami nad Jizerou se přidávají další dva elitní kluby. Zatím jen na bázi hráčské výpomoci. Své hokejisty nově posílají do Benátek i Sparta a Mladá Boleslav. Pro mladíky je to šance zvyknout si na dospělý hokej a z toho pak mohou mít užitek i jejich mateřské kluby, jak si už ověřili v Liberci.

Ze středních Čech se do kádru mužstva zpod Ještědu v minulosti propracovali například Michal Bulíř, Tomáš Urban, Ondřej Vitásek nebo také obránce Radim Šimek. Pro hráče možnost bojovat na farmě o extraligový dres představuje velkou motivaci.

„Protože z juniorky jít hrát hned extraligu je určitě obrovský skok a jsem rád, že tato cesta může vést přes Benátky, ještě k tomu přes mé rodné město,“ přiznává Radim Šimek.

Spolupráce Liberce a Benátek prošla určitým vývojem. Tým se připravuje na severu Čech, na středočeském ledě hraje jen prvoligové zápasy. Další výrazné změny přinesla letošní sezona.

„Rozšířili jsme spolupráci o Spartu a Boleslav čistě z finančních důvodů. Majitel klubu v Liberci nebyl schopen finančně táhnout i Benátky,“ vysvětluje aktuální situaci liberecký sportovní ředitel a zároveň trenér Bílých Tygrů Filip Pešán.

Dál však podle něj platí, že Severočeši mají v případě Benátek hlavní záštitu.

„Máme přibližně dvě třetiny hráčů v týmu. Hráči trénují na našem ledě v Liberci, pod našimi trenéry. A jestli se v budoucnu stane to, že vstoupí Boleslav nebo Sparta do klubu víc i finančně, a budou tam mít třeba trenéra nebo se bude trénovat někde jinde, nejsem schopen říct. Zatím farma funguje této bázi,“ přibližuje Pešán.

A funguje ke spokojenosti všech zainteresovaných klubů. „Máte to i v NHL, kde dva kluby mají společnou farmu. To jsou hráči, kteří by seděli dneska na střídačce. A proto je fajn, když je můžete někam dát,“ domnívá se mladoboleslavský trenér Marian Jelínek.

autor: ppe
Spustit audio