V Liberci začnou jezdit nízkopodlažní tramvaje

24. září 2010

V neděli 18.12.2005 budou v Liberci uvedeny do provozu první z nízkopodlažních tramvají, vzniklých rekonstrukcí starších vozů klasické typové řady T3. První čtyři takto rekonstruované vozy budou zařazeny do provozu na městských linkách č. 2 a 3.

V následujících dvou letech bude rekonstruováno dalších 8 vozů a některé z nich budou sloužit i na meziměstské trati do Jablonce nad Nisou. Rekonstruované vozy budou řazeny v soupravách jako první, protože jsou mezi podvozky vybaveny částí s nízkou podlahou, umožňující pohodlný nástup imobilních cestujících. Po ukončení zkušebního provozu budou jejich odjezdy ze zastávek označeny v jízdních řádech tak, jak jsou již u nízkopodlažních spojů cestující zvyklí u autobusů.

Rekonstruovaná tramvaj je o celý 1 m delší, než starší vozy. V interiéru je 25 míst k sezení, z toho 5 míst tvoří sklopné sedačky v nízkopodlažní části a 78 míst k stání Rekonstrukce jednoho vozu stojí dopravní podnik 8,45 mil. Kč, na rekonstrukci vozu s novou elektrickou výzbrojí přispívá stát i město Liberec formou dotace.

autor: Markéta Hozová
Spustit audio