V Liberci začalo líčení se dvěma muži, kteří před rokem ubodali taxikáře

6. únor 2013

Loňská vražda taxikáře se dostala před Krajský soud v Liberci. Obžalovaní Luboš Nigrin a Roman Brykner se po zatčení policií k činu přiznali. Podle obžaloby si najali taxikáře, kterého kvůli obohacení ubodali kuchyňskými noži.

Ani jeden z obžalovaných před soudem nevypovídal. Soudkyně Eva Drahotová ale přečetla výpověď obou mužů, ze které vyplynulo, že plánovali přepadení, které vyústilo ve vraždu. Luboš Nigrin totiž potřeboval peníze a tak vymyslel plán. Vyzbrojení kuchyňskými noži našli svojí oběť v osobě taxikáře, kterého požádali o odvoz. Nic netušícího muže pak ubodali.

„Usmrtili ho po předchozím uvážení a spáchali to s úmyslem získat majetkový prospěch. Už to, že si s sebou vzali nože, že si je ukryli do bundy, že počítali s tím, že je použijí, tady si myslím že se nedá hovořit o tom, že by se to stalo náhodou nebo nedopatřením, případně, že by jim ujely nervy."

Obžalované muže hlídala ozbrojená eskorta. Soudní síň byla plná. Zaplnili jí kolegové zavražděného - taxikáři. Na některé z nich nezbylo místo, a tak museli sedět na přinesených židlích.

„Takové normální kluky vozíme běžně. V životě by nás nenapadlo, že by něco takového byli schopní udělat. Ani pistole vám nepomůže, máme kamery, jsme zabezpečený víc než dřív. Ale stejně si myslím, že když už se něco takového stane, pokud je člověk mrtvý do pár vteřin, tak už nepomůže nic," řekla Alena Šťastná z Central Taxi.

Podle znaleckého posudku dostal taxikář 28 zásahů kuchyňským nožem. Nejzávažnější poranění byla v oblasti krku. Soudní znalec také uvedl, že smrt musela být pro oběť velmi trýznivá.

Podle psychiatra ani jeden z obviněných není duševně nemocný. Jejich jednání tak podle něj bylo cílené s touhou získat osobní majetkový prospěch. Jednání bylo odročeno na 12. března, kdy by mohl být vynesen i rozsudek.

autor: Eva Malá
Spustit audio