V Liberci začal 23. ročník festivalu loutkového davadla Mateřinka 2015

17. červen 2015

V Liberci začal 17. června odpoledne 23. ročník věhlasného festivalu loutkových divadel, Mateřinka 2015. Mezinárodní přehlídku divadel pro děti zahájil tradiční průvod městem.

Za příjemného počasí na libereckém náměstí zněla hlasitá hudba, slavnostní fanfáry a objevila se i krásná dáma na dvoumetrových chůdách, batolata převlečená za klauny, lidská žirafa nebo šestiletá Pipi dlouhá punčocha. Samozřejmě nechyběli ani nafukovací sloni. Od 90. let jsou oblíbeným pohádkovým poutačem, který zve na festival po celém Liberci.

Festival se svižně rozbíhá, na povel ho má ředitel libereckého Naivního divadla Stanislav Doubrava.

23. ročník festivalu loutkového davadla Mateřinka 2015

„Čeká nás pět dnů nabitého programu – vystoupí tu devět českých souborů a čtyři zahraniční. Jsou tu dvě výstavy, tři workshopy a exteriérové představení v galerii Lázně.

Podle vzácného hosta, prezidenta Mezinárodní loutkářské organizace UNIMA při UNICEF Dadiho Pudumjeeho je Mateřinka věhlasná a netypická pro svoje zaměření na úplně malé děti, letos i batolata.

„Máme sedm lístků – takže každý den aspoň jedno, jindy dvě představení jsme zvládli zabookovat. Lístky jsou dost nedostatkové zboží, takže jsme naštěstí včas zaútočili. Je to úžasný, takovýhle festival – mohlo by to být každý rok,“ konstatuje maminka Tereza Tužová. Z prvních dvou představení odchází nadšená, stejně tak její tři děti.

autor: sas
Spustit audio