V Liberci vznikla stínová rada města

9. červen 2011

S netradičním politickým počinem přišlo uskupení Změna pro Liberec v čele s bývalým primátorem Janem Korytářem. Sestavilo stínovou radu města. Ta bude v komunální politice zastupovat roli stínové vlády. Zatímco na celorepublikové úrovni jsou stínoví ministři zcela běžnou záležitostí, v komunální politice jde o netradiční věc.

V celém Česku jsou zatím jen dvě stínové městské rady, v Olomouci a v Královéhradeckém kraji. Tu Libereckou tvoří příznivci Změny pro Liberec - Jaromír Baxa, Zuzana Kocumová, Kateřina Absolonová a Josef Šeldbauer.

Proč stínová rada vznikla, vysvětluje její strůjce, Jan Korytář: „Stínová rada, kterou jsme v Liberci představili, má mnoho cílů. Jedním z hlavních je ukázat veřejnosti, že naším odvoláním z funkcí naše činnost neskončila. Budeme nadále sledovat jak současné vedení prosazuje ten volební program, se kterým bylo zvoleno. Budeme se snažit prosazovat i náš volební program, budeme dále sledovat to, zda se v Liberci mění to korupční prostředí, které tady dlouho bylo.“

Jednou ze stínových radní je i Zuzana Kocumová, která je členkou Unie pro sport a zdraví. Do stínové rady ale vstupuje pod hlavičkou Změny pro Liberec. „V podstatě já jsem se dostala do opozice tím, že jsem odmítla podepsat velmi narychlo a za zvláštních podmínek připravené odvolání primátora a ostatních lidí ze Změny. A protože dění na městě mě stále zajímá, tak potřebuji lidi kolem sebe, kteří mají stejné zájmy, s kterými se mohu o tom bavit – a ty nacházím v lidech kolem Změny.“ vysvětluje Kocumová.

Stínová rada se hodlá zabývat mimo jiné finanční situací města. Změna pro Liberec má podle slov Jaromíra Baxy například problém s veřejnou zakázkou na stavbu bazénu a rekonstrukci městských lázní. Antimonopolní úřad konstatoval, že zakázky jsou v pořádku. To je ale podle Změny jen formální konstatování.

Dále se podle stínové rady musí řešit pokuta, kterou dostalo město za Mistrovství světa. Navíc nadále hrozí, že radnice bude muset vracet dotace na šampionát. To je podle Jaromíra Baxy neúnosné.

„Pokuta Antimonopolního úřadu ve výši šesti a půl milionu korun je sice složitá částka v dnešní situaci, ale řešitelná. Pokud by ale šlo o vracení dotací, tak ta částka je takřka stejně vysoká jako dvě třetiny městského rozpočtu a je nad možnosti města jí zaplatit.“ vysvětluje obavy stínové rady Liberce Jaromír Baxa.

autor: sas
Spustit audio