V Liberci vystavují obrazy sběratele folklóru. Zachytil na nich i kroje z Pojizeří a z Podještědí

2. červen 2017

Krajská vědecká knihovna v Liberci zahájí výstavu velkého obdivovatele a sběratele foklórních písní a tanců Pavla Krejčího. Ten zanikající lidové zvyky Podještědí, Pojizeří a Podkrkonoší velmi pečlivě a systematicky zaznamenával pro budoucí generace. Z jeho sbírek teď čerpá řada folklórních souborů. Výstava u příležitosti nedožitých stých narozenin Pavla Krejčího představuje jednu z jeho dalších lásek - kresbu a akvarel. I v ní se ale objevuje národopis a lidové umění.

„Dědeček studoval v Praze kreslení a deskriptivní geometrii, a zároveň při studiu chodil na violoncello k profesoru Sádlovi,“ popsal studijní léta Pavla Krejčího jeho vnuk Dalibor Tuž, který se na přípravě výstavy v krajské knihovně podílel. Sběratel Pavel Krejčí by oslavil sté narozeniny, jeho odkaz žije hlavně v oblasti folklórních souborů písní a tanců.

„Kromě pedagogické činnosti se soustavně věnoval sběratelské činnosti. Objížděl poslední pamětníky z Pojizeří, Podkrkonoší a Podještědí. S babičkami a s dědečky sedával na zápraží a zapisoval jejich zpěv, jejich tancování, a když hráli na nějaký hudební nástroj, tak i tu melodickou linku,“ přiblížil sběratelskou praxi svého dědečka Dalibor Tuž. Z jeho odkazu čerpají z velké míry všechny folklórní soubory v severočeském regionu, od České lípy až po Orlické hory.

Dalibor Tuž připravuje výstavu akvarelů a kreseb svého dědečka Pavla Krejčího

A co z díla Pavla Krejčího představí výstava v Krajské vědecké knihovně? „Představí jeho studijní léta, kdy se dostal na stipendijní cestu po tehdejší Jugoslávii. A pak je to ta jeho láska k národopisu a k lidovému umění,“ popsal Dalibor Tuž. Na vystavených akvarelech a kresbách jsou zachyceny hlavně lidové tance a kroje. Obrázky nejsou jen půvabné, ale zároveň jsou velmi podrobné. „Já si mysli, že se u něj snoubila touha po krásnu a zachycení okamžiku, a zároveň to byla ta sběratelská a badatelská činnost. Využíval tak znalost kresby, aby zachytil nejenom písně a tance, ale zároveň si kreslil i to co měli na sobě a jak vypadali. Takže i obrazem se to podařilo uchovat,“ doplnil Dalibor Tuž.

Odkaz Pavla Krejčího ožije tancem na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici 24. června. Jeho kresby a akvarely můžou návštěvníci Krajské vědecké knihovny obdivovat už dnes.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio