V Liberci vrcholí přípravy na Světový pohár v severské kombinaci

20. únor 2012

Další ze série Světových pohárů odstartuje už o tomto víkendu v Liberci. Severská kombinace opanuje liberecký běžecký areál ve Vesci a skokanské můstky na Ještědu. V závodě se představí také parta českých reprezentantů.

Liberečtí sdruženáři mají za sebou poslední velký trénink na Světový pohár v Liberci. O uplynulém víkendu závodili v německém Klingenthalu a vedli si skvěle. Tomáš Slavík tam zajel svůj životní závod a vystoupal na bronzový stupínek pro vítěze. Miroslav Dvořák skončil dvacátý, ve čtvrté desítce se pak umístili Pavel Churavý a Lukáš Havránek.

Letošní sezona přitom nezačala pro dobré výkony ideálně, jak říká čerstvý majitel bronzové medaile Tomáš Slavík: „Sezóna se rozjížděla pomaleji než bych chtěl, ale přišla po vánocích – v těch únorových závodech jsem už ukázal že forma je lepší a hlavně na Liberec se opravdu těším a věřím že ta forma bude stoupat a ukážu že na nějakou patnáctku ve výsledkové listině mám.“

Pozitivně naladěný je i trenér Luděk Šablatura: „Cítíme se dobře – teď nemáme zdravotní problémy, forma jde nahoru, takže kluci jsou taky spokojení...“ Začátek sezóny nicméně opravdu prý problematický byl. „Bylo to už letní přípravou – tam měli všichni členové družstva dost velké zdravotní problémy... Nebyla možnost nikde trénovat. Odjeli jsme na sever, ale i tam to bylo těžký. Šlo se od závodu k závodu, mezi závody se nedalo trénovat, takže to byly takový pasti.“ popisuje Šablatura.

Z pasti se ale pomalu vymanili všichni sdruženáři, včetně Miroslava Dvořáka, který měl v letošní sezóně problémy chvílemi s během, chvílemi se skokem. „Skok se začíná lepšit – jsem za to rád. Bylo to daný zdravotními problémy v běhu... teď už jsem plně fit. Uvidíme jak to půjde, dělám pro to všechno... Do Liberce se těším a budu se snažit odevzdat maximum.“ těší se Dvořák.

Výkonné ředitelky organizačního výboru Poháru Kateřiny Nyčové se ptám na sněhové podmínky. „Počasí nám hraje do karet – sněhu je hodně...“ říká Nyčová.

Sněhu tedy bude dostatek, pro jaké místo by si po něm měli liberečtí sdruženáři podle trenéra dojet? „Máme cíl – třikrát do desítky ve Světovém poháru letos, třikrát do patnáctého a tým by měl být do osmého místa – což už jsme splnili taky sedmým místem v Obersdorfu.“ říká Luděk Šablatura.

Jak se sdruženáři před startem na domácím poli cítí, to s mikrofonem zjišťovala redaktorka Českého rozhlasu Sever Šárka Škapiková.

autor: sas
Spustit audio