V Liberci se připravuje unikátní výstava ke čtyřicátému výročí Ještědu

31. říjen 2012

Severočeské muzeum v Liberci chystá velkolepou výstavu ke čtyřicátému výročí otevření horského hotelu a vysílače Ještěd. Uskuteční se sice až příští rok, ale už v této době shromažďuje dokumenty i předměty, které jsou se stavbou spojené.

Zatím se muzeu podařilo získat například kabinu lanovky na Ještěd nebo unikátní předměty z takzvaného VIP pokoje. Ten byl úlitbou tehdy vysoce postaveným funkcionářům.

Byl vybavený klasicistním nábytkem ve stylu Ludvíka XVI., zmiňuje se ředitel muzea Jiří Křížek: „Je to ten původní nábytek, který navrhl architekt Otakar Binar... Je třeba už poškozený nebo nevyužitelný pro hotel. My jsme se domluvili, že část toho nábytku převezmeme a zrestaurujeme, aby nám dělal čest a mohli se jím kochat návštěvníci – protože pokud máme být v Liberci na něco hrdí, je to tato stavba...“

Muzeum má ale zájem i o další věci spojené s Ještědem. Velmi plodná byla podle ředitele i sbírka mezi lidmi. Díky darům od lidí má muzeum pěknou kostru původního vybavení Ještědu, ke kterému by si jinak velmi těžko dostávalo.

„Třeba soubor polévkových mís nebo unikát – dochované polévkové velké a malé talíře, atypické skleněné půllitry, dobový jídelní lístek...“ vypočítává Křížek.

Poznat, že předměty pochází z Ještědu, je prý snadné. Existují seznamy a muzeum je také se známým sklářem a výtvarníkem Karlem Wünschem v kontaktu. Nicméně muzeum má stále jen velmi malé procento původního vybavení. Naděje na získání dalších věcí je ale podle ředitele stále velká.

Muzeum má zájem i o rodinné fotografie, které lidé uchovávají jako památku na dávný výlet, svatební noc nebo třeba na rodinnou oslavu strávenou na Ještědu. Chce z nich vytvořit samostatnou sekci chystané výstavy.

autor: Eva Malá
Spustit audio