V Liberci se na Den architektury běhalo do schodů Vlasty Buriana

6. říjen 2014

Král komiků Vlasta Burian pocházel z Liberce. Jeho rodný dům v Lucemburské ulici je v městské části, která ale v posledních letech spíše chátrá. Změnit se to snaží sdružení Zbytek, které včera uspořádalo nultý ročník běhu nazvaného Po schodech Vlasty Buriana. Účastníci museli v jednom závodním kole zdolat několik schodů.

„V rámci Dne architektury, ačkoli se to zdá od věci, se tady běhá po schodech Vlasty Buriana. Jedno kolečko má 1250 metrů, takže to čítá 265 schodů nahoru a 121 schodů dolů. Hlavní závod má 4 kola, což je 5 kilometrů, a je to 1040 schodů nahoru a asi 500 schodů dolů,“ vysvětloval člen občanského sdružení Zbytek Rudolf Hůlka. Právě on a jeho kolegové uspořádali nultý ročník vcelku netradičního běžeckého závodu.

Ani zdaleka přitom nešlo jen o výkony sportovců a jejich výsledné časy. Jednou z myšlenek celé akce bylo vnést trochu života do ne zrovna vznešené části Liberce. „Chtěli bychom, aby tahle čtvrť vypadala lépe. Na tomhle zbořeništi se narodil Vlasta Burian, tak jsme využili jeho slávy k tomu, abychom to nějak propagovali. A také abychom se hýbali a něco dělali,“ podotýká Rudolf Hůlka.

A navíc chtěli pořadatelé využít neobvyklého profilu, který dělají zajímavým poměrně strmá schodiště. „Tento terén má velkou výhodu, je tady šestero schodišť na jednom kilometru. A to v našich městech příliš často nebývá,“ říká Rudolf Hůlka. O co zajímavější byl tedy závod pro přihlížející, o to těžší to měli samotní závodníci.

Nejrychlejší z celého startovního pole byl Vít Pavlišta, který si celý běh užil, v závěru už mu ale schody dělaly problémy. „Zezačátku to bylo dobré, ale ve třetím a čtvrtém kole už se schody pletly pod nohy, takže jsem musel dávat pozor. Byla to zajímavá akce, takže jsem rád, že jsem se zúčastnil,“ říkal po proběhnutí cílem vítěz závodu, spokojený s vlastním výkonem i s účastí na povedené akci.

A nebyl sám, Běh po schodech Vlasty Buriana se líbil i jiným. „Je neděle, mám volno, tak si chci užít odpoledne trochu sportovně. Chtěl jsem se jít vyklusat a užít si to společně s dalšími lidmi, kteří pro sebe chtějí něco dělat,“ svěřil se další z účastníků akce s názvem Po schodech Vlasty Buriana.

autor: David Nyč
Spustit audio