V Liberci probíhá celý týden mezinárodní vojenské cvičení

23. květen 2012

Liberecká 31. brigáda radiační, chemické a biologické ochrany v tomto týdnu nacvičuje, jak se chovat v různých situacích. Kromě této vojenské jednotky se cvičení účastní i jednotky z Dánska, Nizozemí, Polska, Velké Británie a Spojených států amerických. Chemici se tím učí, jak efektivně a bezchybně zvládnout události spojené s únikem radioaktivních, chemických nebo biologických látek a průmyslových škodlivin.

Je to utajená akce, takže vás dovnitř nepustíme. Pro nás jste narušitel, byla slova velitele cvičení plukovníka Martina Odrážky, která vítala redaktorku Evu Malou na půdě vyhrazené vojákům: "Tady je tajná síť a máme tady správce, který vás nechtěl pustit ani sem, protože byste mohla spatřit například nějakou tajnou mapu."

Přesto se naší kolegyni podařilo do složité sítě vojenských stanů, obehnaných ostnatým drátem, které jsou rozlohou prostornější než běžný třípokojový byt, dostat. Úkolem jednotek je vyladit jejich jednotlivé činnosti tak, aby vše klapalo a veškeré práce na sebe navazovaly.

Společně se spojeneckým sborem rychlé reakce z Velké Británie se připravují na to, že by někde mohlo dojít ke konfliktu. Je totiž spousta zemí, které mají zbraně hromadného ničení.

Připravenost sboru rychlé reakce je svojí profesionalitou předurčený k nasazení v nejsložitějších podmínkách a krizových situacích. Jeho členové zasahovali například v Bosně a Hercegovině, v Kosovu a naposledy před pěti lety v Afganistánu.

autor: Eva Malá
Spustit audio