V Liberci pokračuje soud s čtyřčlenným gangem pašeráků textilu

12. květen 2015

U Krajského soudu v Liberci dnes (12.5.) pokračovalo hlavní líčení v případu daňových úniků výslechem jednoho z obžalovaných. Podle státního zástupce čtyřčlenná skupina připravila stát o 60 miliónů korun. Dovážela do České republiky textil z Číny. Nezdaněné zboží za téměř 300 miliónů korun končilo hlavně na pražských tržnicích.

Hned na začátku líčení vystoupil jeden z obžalovaných s tím, že chce udělat úplné doznání a omluvit se za způsobené škody.

Obžalovaný byl v době pašovaní zboží z Číny přítelem obžalované. Společně koupili a založili firmu. Podle jeho výpovědi vše dělal pouze z lásky k obžalované. V té době jí plně důvěřoval a chtěl jí pomoci s podnikáním. Vše prý zařizovala obžalovaná. S ní si také pořídili skladovou halu v Železném Brodě, kde vypomáhal s uskladňováním zboží.

První pochybnosti podle jeho slov měl na finančním úřadu, kde mu sdělili, že jejich společná firma je největší na Praze 10. Jak obžalovaný řekl, do zatčení policií netušil, jak rozsáhlá trestná činnost se ho týká.

Způsob, jakým fungovala skupina, popsala při minulém líčení i obžalovaná. Ta tvrdila, že nevěděla, kde zboží končilo. Jednala prý jen na pokyny dalšího z obžalovaných. Do obchodu s textilem se zapojila, neboť jí prý nabídl odměnu. Měla se starat jen o papíry, tedy vystavovat faktury. Tvrdila, že zboží nikdy neviděla a ani nejednala s odběrateli.


Podle obžaloby čtyřčlenný gang, ve kterém figurují tři Češi a jeden Asiat, připravil stát bezmála o 60 milionů korun. Pašovali do země textil z Číny. Nezdaněné zboží za téměř 300 milionů korun pak přeprodávali - zejména na pražských tržnicích.

Téměř 15.000 tun textilu za necelé dva roky

Skupina podle obžaloby od října roku 2010 do srpna 2012 dovezla z Číny 737 kontejnerů textilu. Jeden takový kontejner přitom vážil zhruba 20 tun.

Oblečení a obuv do Česka obžalovaní převáželi přes přístavy v Hamburku a Rotterdamu. Právě na základě upozornění nizozemských celníků se případem začala zabývat česká policie.

Když se zboží dostalo do Česka, nastrčená firma ho papírově přefakturovala na další společnost se sídlem na Slovensku nebo v Maďarsku. Díky tomu bylo zboží osvobozené od DPH a neplatila se ani daň z příjmů. Nezdaněné zboží pak skončilo u asijských odběratelů.

4členný gang vedl podle obžaloby Číňan

Hlavou skupiny byl podle obžaloby Číňan, který zajišťoval jak dovoz textilu z Číny, tak asijské odběratele v Česku. Peníze od odběratelů přebíral další obžalovaný, který zajišťoval i fingované firmy. Falšované vývozy dál z Česka se nejprve dělaly přes společnost, která patří obžalované.

Když se zhruba po roce na firmu zaměřil finanční úřad, ve spolupráci se zmiňovaným obžalovaným ji převedli na takzvaného bílého koně, muže ze Slovenska.

Fingované vývozy se od druhé poloviny 2011 dělaly přes další firmu, jejímž jednatelem byl třetí obžalovaný. I tuto firmu převedli na bílého koně ze Slovenska a vznikla další společnost. Jejím jednatelem se stal muž vypomáhající obžalované na jejím hospodářství na Jablonecku. Mezi obžalovanými ale nefiguruje.

Obžalovaným za spáchání zvlášť závažného zločinu zkrácení daně hrozí až 10 let vězení. Soudní líčení pokračuje 13. května.

autor: Eva Malá
Spustit audio