V Liberci pokračoval soud s cizincem obžalovaným z vraždy důchodkyně

28. únor 2013

Krajský soud v Liberci dnes opět projednával případ vraždy jedenaosmdesátileté ženy z Višňové na Frýdlantsku, z níž je obviněný třiapadesátiletý cizinec. V domě důchodkyně měl založit požár a nechat tam ženu uhořet.

Před soudním senátem dnes celé dopoledne vypovídali svědci. Jedna ze svědkyň se obžalovaného obávala natolik, že odmítla vypovídat v soudní síni.

Hned na začátku přelíčení obžalovaný požádal soud o změnu obhájce. Tvrdil, že s ním ten stávající nekomunikuje, a proto v něj ztratil důvěru. Soudkyně ale dnes změnu nepovolila s tím, že obžalovaný má na to sice právo, ale požádal pozdě.

Státní zástupce Roman Kadlček se domnívá, že jedinou motivací obžalovaného k výměně obhájce je zdržování procesu.

Muž měl podle obžaloby rozmístit v důchodkyně domě hořlavé předměty blízko zapnutých elektrických přímotopů, které převrhl. Věděl, že jednaosmdesátiletá žena nebude schopná vzhledem ke svému věku a omezené pohyblivosti před požárem utéct.

Ženě oheň způsobil popáleniny na osmdesáti procentech těla a na místě zemřela. Zavražděná měla pověst zámožné osoby. Lidem prý dávala i půjčovala peníze. Obžalovaný znal zavražděnou několik let a říkal jí babičko.

Vraždil nejspíš pro peníze

Motivem k vraždě by podle vyšetřovatelů mohl být majetkový prospěch a snaha zakrýt předchozí trestnou činnost.

Zabít se ji rozhodl poté, co důchodkyně přišla na to, že ji okrádá, a chtěla na něj podat trestní oznámení. Prostřednictvím své přítelkyně jí tajně vybíral peníze z účtu a nechal ji také podepsat falešnou závěť, ve které se jeho družka měla stát dědičkou.

Z výpovědi svědků vyplynulo, že obžalovaný má velmi špatnou pověst. Jeho manželka a přítelkyně už dříve uvedly, že je týral a místo oslovení na ně někdy pískal jako na psa.

Obžalovaný je muslim a má problémy s uznáním ženy jako rovnoprávné muži. V případu vypovídali i znalci. Například psychiatr uvedl, že obžalovaný sice netrpí žádnou duševní poruchou, má ale poruchu osobnosti. To znamená, že není empatický a preferuje vlastní potřeby na úkor druhých.

Muž jakoukoli vinu popírá a výpovědi svědků považuje za komplot proti němu. Momentálně si odpykává trest za týrání své přítelkyně a pětinásobné vydírání.

Jednomu muži vyhrožoval zapálením domu, pokud se nevystěhuje, jinému zase přiložil sekeru ke krku s tím, aby mu naštípal dřevo. Za vraždu ve Višňové mu hrozí výjimečný trest, tedy až doživotí.

autoři: Eva Malá , Alina Holušová
Spustit audio