V Liberci pokračoval soud kvůli podvodu spojeném s lyžařským šampionátem

30. listopad 2011

V případu spojeném s lyžařským šampionátem dnes /30.11./ u Okresního soudu v Liberci svědčil pracovník Nejvyššího kontrolního úřadu. Poukázal na rozsáhlá pochybení, která rekonstrukci harcovských vysokoškolských kolejí provázela.

Okresní soud v Liberci se ve středu 30. listopadu znovu zabýval kauzou údajného téměř čtyřmilionového podvodu. Ten se měl stát při dodávkách nábytku pro harcovské koleje liberecké univerzity, kde při Mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 bydleli hosté a sportovní týmy šampionátu.

Soudce Richard Skýba mimo jiné vyslechl svědeckou výpověď pracovníka Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten poukázal především na rozsáhlá pochybení, ke kterým během rekonstrukce vysokoškolských kolejí došlo.

Soud už kromě svědků vyslechl i všechny tři obžalované. Ti shodně vinu odmítli. Odůvodnili, že peníze, které univerzita měla zaplatit za nedodaný nábytek, byly nakonec proplaceny za stavební práce, které se při nákladném projektu oprav kolejí objevily, například malířské a podlahářské, nebo na elektroinstalaci.

Liberecké univerzitě škoda nevznikla a o náhradu se nehlásí. Podle žalobce se ale peníze neztratily jen díky tomu, že se využitím státní dotace při rekonstrukci areálu kolejí začal brzy zabývat Nejvyšší kontrolní úřad.

autor: Eva Malá
Spustit audio