V Liberci mají vzácné tropické žáby. Jeden z druhů patří k nejjedovatějším na světě

12. prosinec 2017

Parosnička strašná, rosnička včelí a parosnička srdíčková - žáby s krásnými jmény chová nově Zoologická zahrada v Liberci. Obojživelníky z tropických deštných pralesů už můžou návštěvníci vidět v pavilonu tropů. Je mezi nimi i druh, kterému v přírodě hrozí vyhubení. Parosnička strašná žije už jen na malém území v západní Kolumbii.

Parosničky strašné jsou malé světlé žluté žabičky. Vypadají roztomile, ale patří k nejjedovatějším živočichům na Zemi.

 „Mají velmi jedovatý kožní sekret, ve kterém je batrachotoxin. Odhaduje se, že by ten kožní sekret z jednoho použití té žabky mohl zabít až deset lidí,“ vysvětlila zooložka Petra Hnidová.

Parosnička strašná proto patří mezi tzv. šípové žáby. V jejich domovině si do jedovatého kožního sekretu máčejí tamní Indiáni šípy, které využívají při lovu. Zasažená kořist je téměř okamžitě mrtvá.

Parosnička strašná patří k nejjedovatějším tvorům na Zemi

O liberecké chovatele ale nikdo z návštěvníků nemusí mít strach. Šípové žáby - žluté parosničky strašné - v zajetí ztrácejí svou jedovatost. V potravě jim totiž schází jedovatí mravenci.

Dalším přírůstkem v pavilonu tropů jsou rosničky včelí. Jsou to asi deseticentimetrové žabky. Mají mentolovou kůži s hnědými vzory.

„Když se cítí být ve stresu, tak se jejich kůže zbarví takovým mléčným sekretem. Proto se jim v angličtině říká Amazon Milk Frog,“ popsala Petra Hnidová. Domovinou rosničky včelí jsou tropické pralesy Jižní Ameriky.

Parosnička srdíčková je noční žába z Madagaskaru

Parosničky srdíčkové jsou zavalité žáby, které svým vzhledem trochu připomínají ropuchu. Jsou ale zabarvené v odstínech červené, oranžové a žluté a jejich domovinou je Madagaskar.  Jsou to noční žáby a většinu času tráví zahrabaná v listí. A právě tak je můžete vidět i v pavilonu tropů.

Chovatelé v liberecké zoo doufají, že se jim v budoucnu podaří některý z druhů žab rozmnožit.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio