V Liberci má premiéru divadelní hra, kvůli jejíž propagaci hrozí hercům vězení

15. únor 2013

LSDown, to je název nové hry mladého autora Tomáše Dianišky. Spolu s partou mladých ji dnes představí na scéně Malého divadla F. X. Šaldy. Hra o drogách a poznání, která se vrací do 60. let, vyvolala rozruch ještě před svým uvedením. Tři herci kvůli ní skončili v policejní cele a hrozí jim až rok vězení.

„Jednoduše je to hra o Timothy Learym, který měl velmi zajímavý život, který by si mnoho lidí přálo zažít a prožít, ale nemají na to odvahu. Je zajímavé se na to dívat,“ říká režisér Braňo Holiček, mimo jiné letošní kandidát na talent roku v Ceně Alfréda Radoka.

„Myslím si, že každá věc, kterou dělám, je trochu jiná, ale také stejná v tom, že jsme vždycky až do poslední chvíle, do toho prvního diváka otevření čemukoliv. Snažím se co nejvíc naslouchat hercům,“ vysvětluje.

Hra vyvolala rozruch ještě před svým uvedením, to když ji tři herci propagovali po městě značně neobvyklým způsobem. Skončili proto v policejní cele.

„Namalovali tři grafity. Bylo to na jedné opěrné zídce již pomalované, v průchodu mezi domy a na starém pivovarním domě. A už je chytli. Je to sranda, protože měli smůlu,“ popisuje ředitel divadla Martin Otava a dodává:

„ Grafiťáci lítají a nikdo nikdy je nechytne. No a ti naši se takhle vydají, že zkusí ten zážitek. Oni hovoří o mladých lidech, řeší problematiku teenagerů. To je to úžasné, co přinášejí tomuto divadlu a Liberci."

Herci si vyzkoušeli problematiku mladých doslova v reálném životě. Teď jim za to hrozí až rok vězení.

autor: sas
Spustit audio