V letních měsících stoupá počet lidí, kteří onemocní salmonelózou

4. červenec 2013

Se salmonelózou se v Libereckém kraji léčilo od začátku roku už 100 lidí. Přes léto je riziko onemocnění mnohem vyšší. V teplém počasí se bakterie v potravinách rychleji množí a vzniká jich takové množství, které je schopné vyvolat onemocnění.

Salmonelóza se projevuje nevolností, zvracením, průjmy a zvýšenou teplotou. Příznaky se nedostaví bezprostředně po konzumaci jídla, ale až za několik hodin nebo dnů.

Průběh onemocnění se zhoršuje v případě přehřátí, vyčerpání nebo oslabení organismu.

Salmonelóze je možné se bránit tepelnou úpravou jídla. To by se mělo vařit nejméně 15 minut. Dále se nedoporučuje používat led do pití a jíst nemyté ovoce a zeleninu.

autor: Eva Malá
Spustit audio