V Lázních Libverda je nová stanice horské služby. Záchranáři se dostanou ke zraněným dříve

22. květen 2014

Turistům v Jizerských horách slouží nová stanice horské služby. Vyrostla v Lázních Libverda na Liberecku, u nástupního místa na tamní cykloturistickou trasu singletrek. Díky nové služebně se záchranáři dostanou ke zraněným dříve a lépe než dosud.

Novou služebnu v Libverdě má na povel záchranář Tomáš Prchal. Ukazuje mi ve služební garáži žlutou čtyřkolku a nosítka: „Tady je vlastně veškerý zdravotnický materiál, který potřebujeme k ošetření."

Důvodů, proč přibyla v Jizerských horách nová, třetí služebna, je hned několik: „Jednak pro nově vznikající stezky singletrek pod Smrkem, ale zároveň i kvůli zlepšení dojezdových časů do této oblasti.“

„Jsou to zásahy pro pěší turisty, cykloturisty, ale i pro lezce, protože severní úbočí Jizerských hor je i hodně oblíbená lezecká oblast. Takže se skloubí všechny tyto aktivity,“ přibližuje Tomáš Prchal.

Horští záchranáři byli i doteď k dispozici všem turistům, výletníkům, cyklistům, chodcům a horolezcům, na mnohá místa ale nestíhali dojet včas. Podle zákona by měli být na místě do 15 minut.

„Dojíždělo se sem buď z osady Jizerky, kde máme celoroční služebnu, nebo z Bedřichova. Ale ty dojezdové časy jsou tam mnohem delší, než máme povinnost splnit,“ říká záchranář.

Pokud potřebuje někdo v horách pomoci, může se obrátit na krizovou linku 112 nebo přímo na horskou službu. Čísla na dispečink jsou na cedulce na každém rozcestníku. Tomáš Prchal má na pracovním stole ve služebně v Libverdě vysílačku, kterou neustále kontroluje:

„Informace od zraněného se k nám dostane přes telefonní číslo 1210, hovor je automaticky přepojen na dispečink v Bedřichově, kde je stálá služba 24 hodin denně.“

Lázně Libverda

„Dispečink hovory potom rozděluje na jednotlivé stanice, v tomto případě na službu v Libverdě, která tady mimo prázdniny probíhá pouze víkendově, o prázdninách potom i v týdnu,“ dodává Prchal.

O nové služebně se dnes dozvěděla turistka Blanka Daníčková. Chodí přes Libverdu na výlety na Smrk se svým pejskem. Služebnu u cyklistické trati v blízkosti hor vítá:

„Jsem za to ráda, už to bylo zapotřebí. Je tady hodně turistů, mezi nimi hodně cyklistů a docela často jsou tady úrazy. Už byl nejvyšší čas, aby služebnu zřídili,“ myslí si tato turistka.


Zvětšit mapu
autor: sas
Spustit audio