V Kryštofově údolí na Liberecku po roce opět stojí slavný Jírův betlém

25. listopad 2012

Herodes, Ježíšek i osel se po roce vrátili.

Dřevěná výpravná hra o třech dějstvích na betlému se stala už tradiční součástí předvánočního času v Kryštofově údolí. Betlém je poctou jeho autorovi Josefu Jírovi, ale také turistickým lákadlem.

Už třináctý rok po sobě je o víkendu před začátkem Adventu v Kryštofově údolí rušno. Staví se tady už tradiční součást předvánočního času - Jírův Betlém. Postavit ho není jen tak, měří šestnáct metrů, vysoký je kolem dvou a půl metru. Přitlouct všechny dřevěné prvky k sobě není snadné.

„Lehčí je to bourat. To nám jde rychleji,“ vypráví s úsměvem Filip Houška, který spolu s deseti dalšími kamarády oblékl montérky a dal se do stavby Jírova betlému. „Stavba nám trvá asi dvě hodiny. Nejtěžší je střecha, s tou je nejvíce starostí. Ale máme z té práce radost,“ doplňuje.

Na stavbu betlému dohlíží Martin Chaloupka, přítel Josefa Jíry, autora betlému. Je rád, že z Jírova betléma se stala tradice, na kterou se jezdí dívat každoročně do Kryštofova údolí stovky lidí.

„Je to dílo výtvarně i filosoficky velmi zajímavé. Je vytvořené formou triptychu,“ popisuje Chaloupka, který už má drobné opravy a domalovávání betlému, jak se říká, v ruce.

Betlém se slavnostně rozsvítí k začátku Adventu příští víkend. Do té doby je na něm ještě hodně práce.

autor: sas
Spustit audio