V Krkonoších by měli turisté vynechat horské túry, doporučuje horská služba

16. leden 2018

Kvůli silnému větru, mlze a sněžení nedoporučuje krkonošská horská služba hřebenové túry. Může také napadnout až 20 centimetrů sněhu, takže záchranáři očekávají růst lavinového nebezpečí na třetí stupeň z pětibodové stupnice.

Kvůli silnému větru nejezdí také horní úsek lanovky na Sněžku. „Z důvodu zhoršující se viditelnosti, zesilujícího větru a tvorby návějí nedoporučujeme hřebenové túry,“ píše se v hlášení horské služby.

Na hřebenech Krkonoš leží přes metr sněhu a v posledních hodinách napadlo za působení silného jižního větru nejméně 15 centimetrů nového sněhu.

„Vítr dosahoval rychlosti přes 20 metrů za sekundu (přes 72 km/h). Ten přemisťuje sníh do závětrných partií. Zde se na některých místech mohou vyskytnout deskové laviny středních rozměrů. Sněhové profily zde vykazují střední až slabou stabilitu. V současné době stále silně sněží a fouká silný jižní vítr, což bude lavinovou situaci nadále zhoršovat,“ uvedl na webu Pavel Cingr z krkonošské horské služby. Podle něho tak lavinové nebezpečí roste.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň. Třetí stupeň tuto sezonu platil již několikrát.

Kvůli silnému větru od rána stojí i horní úsek lanovky na Sněžku. Turisté mohou v úterý využít jen dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. „Na Sněžce je silný vítr, určitě přes 20 metrů za vteřinu (přes 72 km/h). Stále chumelí a podle předpovědi bude sněžit i zítra (ve středu). Předpokládám, že horní úsek nepojede určitě ještě dva dny,“ řekl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů.

Podle předpovědi meteorologů by mělo sněžit i v příštích dnech, na horách i vydatně.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio