V kontejneru nouzového přežití může provizorně bydlet až 50 lidí. A to i v zimě

3. květen 2017

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje získal nový kontejner nouzového přežití. Je v něm kuchyň, koupelna, toalety a sklad. Jeho součástí je i velký stan, použitelný i v zimě. Objekt je určen pro případ povodní, požáru a dalších mimořádných událostí.

Kontejner převzali hasiči Libereckého kraje ve středu na liberecké stanici. Předala jim ho Správa státních hmotných rezerv. Jde o jeden z 15 kontejnerů určených pro jednotlivé kraje v celé republice. Zařízení nouzového přežití vypadá jako mobilní buňka. Na rozdíl od té obyčejné ale ke nouzovému kontejenru může být připevněn velký stan. Lidé tam tak mohou na přechodnou dobu bydlet. „Tento kontejner je určen k tomu, aby při vzniku nějaké katastrofy, například povodně, při velkých požárech, jsme mohli v obci toto zařízení rozložit. Občanům tak umožníme na jedné straně pracovat na svých nemovitostech, a na druhé straně sem přijít, odpočinout si a v noci přespat,“ popsal hlavní účel kontejneru ředitel krajských hasičů Luděk Prudil.

V každém kraji je jeden kontejner, v Praze mají dva


V objektu je hygienická, kuchyňská a skladovací část. Může sloužit samostatně, nebo se z něj dá vyndat stan o rozměrech 6x10 metrů. Do něj se pak vejde až padesát lidí. „Jsme schopni zajistit stravu na první den, a dále pak po dohodě se složkami IZS a starosty obcí,“ vysvětlil vedoucí ochrany obyvatelstva Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Michal Dvořák. Ve stanu, který se dá obývat i v zimě, jsou také stoly, lavice, lehátka, karimatky, toalety a sprchový kout. Zařízení mohou při mimořádných událostech, jako jsou třeba technoparty nebo havárie průmyslových objektů, využít i záchranáři nebo policie.

autor: Eva Malá
Spustit audio