V kauze lékaře Bartáka se četl posudek chování. Jednání bylo odročeno

14. červen 2016

U Krajského soudu v Liberci dnes pokračovalo líčení s lékařem Jaroslavem Bartákem. Obžaloba ho viní z plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí. Barták si ve věznici v Rýnovicích už odpykává 12letý trest za sexuální obtěžování asistentek. Soudkyně během projednávání přečetla zprávu z rýnovického vězení o jeho chování. Pak soud kvůli nepřítomnosti znalce odročila na zítřejší den.

Jaroslav Barták do vazební věznice v Liberci nastoupil v polovině roku 2011. Tehdy měly i začít problémy s jeho chováním, které se pak přenesly i do věznice v jabloneckých Rýnovicích.

Podle vězeňské zprávy nebyl schopný akceptovat řád věznice a nerespektoval dozorce. Porušoval ustanovení norem výkonu trestu, dvacetkrát byl kázeňsky trestaný, verbálně, často i vulgárně napadal zaměstnance věznice. Dokonce je i zastrašoval. Změna podle zprávy nastala u Bartáka zhruba před dvěma lety.

V Rýnovicích ho teď hodnotí jako vězně, který komunikuje, nevyvolává konflikty, je uctivý, slušný, zachovává pořádek a účastní se některých skupinových aktivit. Dvakrát byl odměněný a navštěvuje i duchovní službu. Podle soudkyně Evy Drahotové by soud mohl při vynášení rozsudku ke zprávě přihlédnout.

Bartákovi hrozí až výjimečný trest

Podle obžaloby Barták na podzim roku 2013 ve věznici v Liberci plánoval vraždy a vydírání. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann.

Údajným vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun, které chtěl využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a k vycestování do zahraničí. Vše měl zajistit jiný vězeň, který ale místo spolupráce s Bartákem vše oznámil.

Jaroslav Barták obžalobu odmítá. Podle něj šlo o běžné vězeňské debaty, které nemyslel vážně. Za obviněním vidí komplot jiných vězňů s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho.

V kauze zbývá vyslechnout posledního znalce, který by měl vypovídat zítra. Pokud senát nepřipustí další dokazování, mohl by zaznít i rozsudek. Hrozí mu další až dvacetiletý trest, případně i trest výjimečný.

Liberecký soud už Jaroslava Bartáka jednou odsoudil. Vrchní soud ale případ vrátil k novému projednání kvůli neúplnému dokazování a chybám v hodnocení důkazů.

autor: Eva Malá
Spustit audio