V jabloneckém muzeu vystavuje mistr tajné techniky

22. říjen 2011

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou doslova rozsvítil svou bilanční výstavou švédský sklář a výtvarník českého původu Milan Vobruba. Kromě toho, že je autorem mnoha skleněných barevných plastik a obrazů, vymyslel také svou vlastní sklářskou techniku, jejíž celý postup si střeží jako tajemství.

Votrubova skleněná díla obdivovali už návštěvníci světové výstavy Expo 58 v Bruselu. „Nesou v sobě to nejlepší z české sklářské tradice, kterou autor jako emigrant nikdy nezavrhl a zároveň nové inspirace, například severskou lidovou kulturou,“ říká hlavní kurátor jabloneckého muzea Petr Nový.

Unikátní technika, kterou skleněné plastiky vznikají, je autorovým tajemstvím. „Mohu říct pouze, že to je technika, se kterou se pracuje za tepla, kde se používá speciálního smíšení různých kovů, které teplotou a reakcemi vyřazují ze sebe irisové efekty“, prozradil Milan Vobruba.

Milan Vobruba

Bilanční výstavu nazvanou Dvě země-dva domovy-dvě inspirace si v jabloneckém muzeu skla a bižuterie můžete prohlédnout až do konce března.

autor: leš
Spustit audio