V jablonecké nemocnici vybudovali bezbariérový spojovací krček mezi pavilony

7. červenec 2016

V jablonecké městské nemocnici po dvou měsících rekonstrukce otevřeli spojovací krček. Pacienti a zdravotnický personál teď chodbou lehce projdou mezi pavilonem chirurgie a budovou ortopedie s oddělením ORL. Spojovací chodba je dvoupodlažní, bezbariérová.

Největší problémy s přecházením mezi pavilony měly zdravotní sestry. Chodba byla podle všeobecné sestry na ortopedii Evy Prokopové temná a hlavně úzká.

„Projet tudy s postelí a pacientem, když poprchávalo, bylo dost komplikované. Kus plachty tam i chyběl, takže poprchávalo i na ty pacienty. Navíc to bylo jen tak tak na tu postel, nesměla jste nikde škrtnout, jinak by se postranice utrhly. Ten nový spojovací krček nám hodně pomůže a urychlí nám práci.“

Původní jednopodlažní chodba byla v nemocnici vybudovaná v roce 1994.

„Těch důvodů, proč jsme museli přistoupit k rekonstrukci, bylo několik. Zaprvé ten původní krček byl staticky narušen, zadruhé tam byly velké tepelné ztráty a zatřetí jsme se tím vyhnuli nutné rekonstrukci nákladního výtahu v pavilonu ortopedie,“ popisuje ředitel nemocnice Vít Němeček.

Spojovací krček navrhl jablonecký architekt Pavel Tauš. Na chodbě je teď 22 oken, podlaha je vytápěná a ve všech vnitřních východech jsou automatické protipožární dveře.

autor: Eva Malá
Spustit audio