V jablonecké nemocnici mají nový laser. Umí zahojit i to, co se doposud léčilo jen těžce

16. září 2013

Umí se dostat hluboko pod kůži, vyléčí bolavá záda, artrózu, nepohyblivou kyčel nebo zraněné koleno. Řeč je o speciálním laseru, který pořídila jako první v Česku nemocnice v Jablonci nad Nisou. Lékaři teď zkoušejí, co drahý přístroj opravdu umí. A zatím to vypadá dobře, pacienti jsou spokojení.

„Ani ne úleva od bolesti, spíš pocit lepšího pohybu. Se zázraky ani nepočítám, ale zdá se, že to na moje onemocnění páteře má alespoň nějaký efekt,“ říká pan Jiří, který je po první aplikaci na novém laserovém přístroji.

Jeho lékařem je vedoucí fyzioterapie v jablonecké nemocnici Petr Šifta. Podle něj má nový speciální přístroj intenzitu až v řádu desetitisícinásobku stávajících laserů. Důležité je prý zejména to, že podle výrobce účinkuje až do hloubky pěti centimetrů. Jak?

„Nastartuje metabolismus organel, který má třeba u kloubu na starosti tvorbu tekutiny, která jej vyživuje. Díky tomu pak může kloub regenerovat,“ vysvětluje Šifta.

Pan Jiří si nový laser zatím chválí. A oceňuje ho nejenom jako pacient, ale také jako bývalý lékař, kterým byl, než odešel do důchodu. Vadí mu jen to, že léčbu nehradí pojišťovna. To je pro mnoho pacientů zatím velká překážka. Jedna procedura na novém laseru stojí totiž tisíc korun. A je dobré jít na laser víckrát.

„Někdy je ten efekt už po první aplikaci, ten takzvaný zázrak ale uvádějí až po čtyřech až pěti aplikacích. Pokud možno za sebou, aby to mělo výsledek,“ uvádí pan Jiří.

Jablonecká nemocnice doufá, že bude moci laserem vyléčit hodně pacientů. Ví ale, že platit za léčbu několik tisíc si každý dovolit nemůže. Do budoucna je ale naděje, že pojišťovny změní názor. Zatím ale musejí jablonečtí pacienti s nemocemi pohybového aparátu za úlevu od bolesti platit.

autor: sas
Spustit audio