V jablonecké nemocnici budou mít nový počítačový tomograf. Vyšetření bude méně nepříjemné

19. březen 2015

V Městské nemocnici v Jablonci nad Nisou je rušno. Jednu z místností v přízemí tam připravují pro nový počítačový tomograf. Pacienti se tak musí na chvíli smířit s hlukem a pachy při řezání železa. I na vyšetření na CT jezdí do Liberce. Výměna přístrojů je v letošním roce největší investicí do vybavení nemocnice. Přístroj přišel na 38 miliónů korun. Oproti starému má ale výhody. Je rychlejší, tišší a vyšetření je méně nepříjemné.

Paní Bohumila Kodyšová ze Smržovky přišla se zlomenou rukou. Čeká na vyšetření a krátí si ho pozorováním, co se děje přes chodbu. Hluk ani pach páleného železa jí nevadí.

„Spadla jsem ze židle, mám zlomenou ruku v zápěstí. Na tuhle nemocnici nedám dopustit. Když už se něco stane, tak míříme sem.“

Jen o několik metrů dál se za zavřenými dveřmi pilně pracuje. Stavebníci zrovna připravují podloží pro nový přístroj.

„Vybourala se část podlahy, na které přístroj stojí. Rám pro lůžko zůstal původní, vybouraly se nové kabelové žlábky. Přístroj váží tři tuny. Problém je s průjezdem, protože se z části musí vybourat dveře. Pak ho na speciálních kolečkách utlačí čtyři lidé,“ ukazuje šéf stavebníků Bohumil Novák.

Instalace tomogramu v liberecké nemocnici

Z nového počítačového tomografu má největší radost primář radiodiagnostického oddělení Jaromír Frydrych: „Je rychlejší. Má daleko nižší dávku, která bude poloviční, možná i čtvrtinová, což je obrovský benefit pro pacienty.“

CT je kruhový přístroj, do kterého si pacient lehne a rentgenka, která kolem něj rotuje, snímá měkké tkáně, například mozek nebo játra.

„Vyšetřujeme třicet až čtyřicet lidí denně. Jsou tam všechny vážné úrazy, například hlavy nebo páteře. U onkologických onemocnění dostane pacient do žíly kontrastní látku, která je na rentgenu vidět. Obarví nám cévy, orgány, a případně nádor,“ říká Frydrych.

„Pacienty na CT teď nevyšetřujeme, ostatní vyšetření fungují. Jsme domluveni s libereckou nemocnicí. Informace jsme dali obvodním lékařům, odborným lékařům a zdravotnické záchranné službě,“ dodává tisková mluvčí Petra Hybnerová s tím, že pacienty zatím převáží do liberecké nemocnice. Nový počítačový tomograf začne fungovat na začátku dubna.

autor: Eva Malá
Spustit audio