V Jablonci zlevnilo teplo o 14 procent, přesto si lidé pořizují své kotelny

24. leden 2014

Jablonecké centrální teplo od ledna zlevnilo o čtrnáct procent. Obyvatelé Jablonce se tak po dlouhých letech konečně dočkali toho, že nemusejí platit nejdražší účty v Česku. Teplárnu sice převzalo město, je ale potřeba opravit všechny kotelny a výměníky. Celkem 26 výtopen po celém městě je totiž v havarijním stavu. Některým se ale nechce na případné zlevnění za několik let čekat, a tak si postaví svoji kotelnu.

„Momentálně jsme napojeni na centrální vytápění teplem, bydlíme v Mšeně v ulici Čelakovského. Máme společenství vlastníků, ve kterém je 47 bytů,“ popisuje Jakub z Jablonce, který se shodl se svými sousedy na tom, že ani zlevnění centrálního tepla o 14 procent není nijak závratné a vyplatí se postavit si vlastní kotelnu.

„V polovině roku se chystáme odpojit od centrálního zásobování teplem. Cena tepla po vybudování kotelny bude 500 až 550 korun za gigajoul s tím, že investice za kotelnu už je započítaná v ceně,“ vysvětluje.

Tím ušetří obyvatelé domu v Čelakovského ulici až 200 korun, protože cena od Jablonecké energetické je bezmála 700 korun za gigajoul. Jakub a jeho sousedé nejsou jediní obyvatelé Jablonce, kteří se od centrálního topení odpojili, nebo odpojení zvažují.

„Stále zásobujeme zhruba 7300 domácností. A domácností, které se snažíme motivovat a přesvědčovat, aby u nás zůstaly, je zhruba 1500 až 1600,“ říká Petr Spilka, ředitel Jablonecké energetické.

Město může do budoucna nabídnout, že se cena tepla sníží. Nejdřív je ale potřeba opravit celý systém vytápění, protože kotelny a výměníky jsou doslova v havarijním stavu. Zastupitelstvo proto ve čtvrtek večer schválilo plán oprav.

„Aby jablonecké teplárenství mohlo vybřednout ze stavu v jakém je, musí zajistit kompletní přeměnu parovodní soustavy tak, aby se neztrácela energie a zvýšila se účinnost z nynějších 60 na 80 procent,“ uvádí Spilka.

Jablonecká energetická má za to, že hlavním problémem může být neznalost lidí. Proto se zákazníkům snaží vysvětlovat, kde se dá na teple do budoucna ušetřit a proč je potřeba investovat sta miliony do oprav systému centrálního vytápění.

„V uplynulém půlroce jsme pořádali řadu seminářů, kde jsme vysvětlovali, jaké kroky děláme a že je to projekt pro dlouhodobou stabilizaci. A také probíhají osobní jednání,“ dodává ředitel Jablonecké energetické.

Obyvatele v ulici Čelakovského ale nikdo nepřemlouval, aby zůstali u centrálního vytápění. „Opravdu nás nikdo nekontaktoval. Spíš se asi snaží přesvědčit lidi, kteří o tom teprve uvažují, že by se odpojili a nemají ještě garanci plynu,“ domnívá se Jakub.

Někteří obyvatelé u centrálního vytápění zůstávají. Jsou rádi, že už není od ledna jejich energie nejdražší v republice a tím to pro ně končí.

„Je to hezké. Vždyť to bylo nejdražší. My jsme dopláceli strašně moc. Ale teď z toho mám radost,“ pochvaluje si žena.

autor: sas
Spustit audio