V Jablonci začíná festival Město plné tónů! Vystoupí i Jaroslav Svěcený a Lucie Bílá

11. květen 2016

Kamenné housle, nejrychlejší mandolinista na světě, desítky koncertů v divadle, pod širým nebem, v kostelích, v parku i na vodní hladině. Bluegrass, folk i dechovka v parku. To je festival Město plné tónů, který dnes (11.5.) začíná v Jablonci nad Nisou.

Během pěti měsíců se teď v Jablonci bude zpívat, hrát – třeba na mandolínu nebo kamenné housle. Nebude chybět ani vystoupení populární zpěvačky Lucie Bílé nebo oblíbený koncert na mole jablonecké přehrady, kde se představí houslový virtuos Jaroslav Svěcený.

Na programu bude během festivalu Kouzelná flétna a gala koncert výběru Mozartových skladeb.

„Letos slaví výročí 260 let výročí W. A. Mozart a právě ta mozartovská atmosféra by se měla odrážet v unikátním koncertě, který pro nás připravil Václav Hudeček společně s předním českým klavíristou Ivo Kahánkem,“ vysvětluje Pavel Žur, ředitel jabloneckého divadla.

Představí se i hudebníci z Asie i z Evropy

„Podařilo se nám sjednat vystupující z daleké Asie, ale i z Evropy,“ říká Marta Procházková, ředitelka Eurocentra, které pořádá například nedělní koncerty v Tyršových sadech.

Součástí festivalu jsou i pravidelné středy pod širým nebem, které má v režii Základní umělecká škola. „Přestěhujeme klavír pod širé nebe na náměstí, kde se uskuteční pěkná celoodpolední akce,“ popisuje Vít Rakušan, ředitel Základní umělecké školy v Jablonci nad Nisou.

Festival Město plné tónů potrvá až do října, lidé se můžou těšit na desítky koncertů a divadelních představení napříč všemi žánry.

autor: sas
Spustit audio