V Jablonci vznikla koalice ANO, Pirátů a SPJ. Vítězná ODS bude v opozici

12. říjen 2018

Hnutí ANO, Česká pirátská strana a politické uskupení Společně pro Jablonec podepsalo koalicční smlouvu.  V třicetičlenném zastupitelstvu Jablonce nad Nisou budou mít šestnáct mandátů. Koalici podpoří ještě jeden zastupitel. 

„Je to tým lidí, kteří mají vysokou kvalifikaci. Je tam spousta titulů, lidí, kteří mají zkušenosti s architekturou, se státní správou. Já to vidím naprosto skvěle, přestože jsme ze třech různých stran, tak ta spolupráce těch lidí byla úžasná,“ uvedl Milan Kroupa, lídr jabloneckého ANO, který se má podle koaliční smlouvy stát primátorem.

"Jsem rád, že jsme se s našimi koaličními partnery v relativně krátké době shodli v personálních otázkách i na programových bodech," doplnil Kroupa.

Mezi priority nové koalice patří bytová politika, rozvoj přehrady či obnova sídlišť. Počítá také s oživením městských lázní, novým zázemím pro dům dětí a mládeže Vikýř, novou podobou Horního náměstí, přírodními stezkami pro pěší i cyklisty nebo se zpřístupněním Kantorovy vily. Trojkoalice se chce rovněž zaměřit na bezpečnost ve městě, a to především s důrazem na prevenci kriminality. Větší pozornost chce také věnovat seniorům.

Novou koalici podporuje lékař Michael Vraný zvolený za Novou budoucnost. "Rozhodl jsem se podpořit tuto koalici, protože věřím, že má podpora pomůže optimalizovat chod jablonecké nemocnice," uvedl Vraný.

Novým náměstkem primátora pro ekonomiku bude podle koaliční smlouvy ekonom Štěpán Matek ze Společně pro Jablonec, pozice náměstka pro rozvoj města připadne architektovi Jakubu Chuchlíkovi z Pirátů a pedagog David Mánek z hnutí ANO se stane náměstkem pro oblast humanitní, do níž spadá například školství nebo sociální věci. V radě města zasednou Jan Zeman (ANO), Stanislav Říha (ANO), Jan Polák (Piráti), Jarmila Valešová (Piráti) a Petr Klápště (Společně pro Jablonec).

Strany, které dosud město vedly, skončí v opozici, nebo se do zastupitelstva vůbec nedostaly. Jablonec uplynulé čtyři roky vedla koalice ODS, ČSSD, Domov nad Nisou, Nová budoucnost a TOP 09.

V Jablonci se do zastupitelstva dostalo sedm stran a volebních uskupení. Vítězná ODS s osmi mandáty skončí v opozici. Druhé ANO má sedm zastupitelů, třetí Piráti jich mají pět a čtyři získalo Společně pro Jablonec. Tři zastupitele budou mít Starostové pro Liberecký kraj, dva Nová budoucnost pro Jablonec a jednoho SPD.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související