V Jablonci si připomněli 100 let od konce 1. světové války. Jejím obětem odhalili památník

28. říjen 2018

O tomto víkendu si připomínáme výročí sta let od založení republiky. V Jablonci se ale rozhodli upozornit také na konec první světové války, která vzniku Československa předcházela. Z tamních Tyršových sadů se proto v sobotu stalo bojiště s polní nemocnicí, lazaretem a přehlídkou dobových zbraní. Jabloneckým obětem takzvané Velké války tam odhalili pomník a lidé v dobových kostýmech jim vzdali hold.

„Protože ta válka zasáhla de facto každou rodinu, každý najde v minulosti ve svých předcích někoho, koho ta válka postihla. My to těm lidem dlužíme a doufám, že jim to takhle trošku můžeme vrátit,“ uvedl Jiří Doležal, který v zelené filcové uniformě a s vojenskou čepicí vystupoval v sobotu v roli kaprála.

V jabloneckých Tyršových sadech byla stanoviště s dobovou výstrojí a výzbrojí

Válka, to nebyla jen smrt, ale také přátelství, dopisy posílané z polní poštovny a talíře vojenského guláše vytírané do posledního sousta kynutým chlebem. I to se rozhodli v Jablonci návštěvíkům oslav ukázat.

V polní kuchyni si lidé mohli dát vojenský guláš

„My jsme se rozhodli, že přiblížíme Jablonečákům, jak vypadala rakousko-uherská armáda od roku 194 do roku 1918. Vytvořili jsme pět stanovišť, kde každý ten válečný rok je charakterizovaný lidmi, kteří jsou v uniformách a s výzbrojí typickými pro ten rok. Stanoviště jsou četnická stanice 1914, polní kuchyně 1915, polní lazaret 1916, pak jsou dvě stanoviště, které reprezentují rok 1917 a 1918 se zbraněmi,“ popsal sobotní akci v Tyršových sadech Jiří Doležal.

Ukázky zbraní vojáků první světové války

Jablonec nad Nisou byl za doby Rakouska-Uherska městem s německy mluvícím obyvatelstvem, většina obětí tak měla německé příjmení.  To je patrné při pohledu na nově odhalený památník s osmnácti tabulemi plnými křestních jmen a příjmení padlých.

Pietní místo tu bývalo už kdysi, po druhé světové válce ho ale zničili lidé, kteří začali nenávidět německou rasu bez ohledu na souvislosti, potvrzuje vedoucí jabloneckého archivu, Jan Kašpar. Smazaná jména se ale podařilo dohledat.

Památník se stovkami jmen jabloneckých obětí první světové války

„Plus mínus vycházejí ze slavnostního sborníku. V roce 1936, 11. října, když se ten pomník v Jablonci odhaloval, tak k tomu vznikl takový speciální sešitek. A tam jsou všechna ta jména,  asi jich je opravdu 863,“ uvedl

Českým městem se stal Jablonec postupem doby, přestože mnoho lidí tady má dodnes jméno germánského původu, třeba Šubrt nebo Šiler. Narozdíl od minulosti dnes už psáno s Š na začátku.

Spustit audio

Související