V Jablonci se podepisuje petice proti plánovanému obchvatu města

30. srpen 2011

Už jen dva dny mají odpůrci nového územního plánu v Jablonci nad Nisou na podání svých námitek a připomínek. Proti městem připravenému konceptu už veřejně protestovala řada Jablonečanů. Nejvíc se lidem nelíbí plán postavit obchvat centra přes část parku Srnčí důl.

Petici proti městskému obchvatu, který má vést parkem Srnčí důl podepsalo víc než 3000 lidí. Další kontroverzní stavbou by mělo být překladiště odpadů v jablonecké městské části Zelené údolí. Lidé píší námitky i k přestěhování autobusového nádraží k vlakovému a s nelibostí se setkala možnost stavět domy okolo současné zástavby.


Autor kritizovaného dokumentu – Vladislav Hron, je na námitky připraven: „Územní plán je kompromis. Každý obyvatel, každý uživatel území, každý orgán má možnost se k němu vyjádřit a všechna vyjádření budou zapracována do pokynů pro dokončení návrhu. To znamená – jestliže bude totální odpor k tomu, aby se postavil západní obchvat, tak se prostě stavět nebude a bude problém dejme tomu v roce 2030 s tím, že město nepropouští dopravu.“

Po vypořádání námitek vůči novému konceptu územního plánu musí ještě záměr schválit zastupitelstvo. Počítá se s tím na letošní prosinec. Pak se z konceptu teprve stane návrh řešení a nový územní plán by zastupitelé definitivně schválili až po dalším veřejném projednání v dubnu roku 2013.

autor: leš
Spustit audio