V Jablonci se jedná o budoucnosti hazardu ve městě. Zpřísní se podmínky pro provoz heren?

10. březen 2016

Jablonecké zastupitelstvo bude dnes na mimořádném zasedání jednat o budoucnosti hazardu ve městě. Z původní nulové tolerance přešlo vedení města k návrhu na omezený počet přísně regulovaných kasin. Ve městě by jich mělo být jedenáct. Opozice by naopak chtěla herny úplně zakázat.

Před zavedením nulové tolerance v lednu 2015 bylo v Jablonci nad Nisou 49 heren. „Viděli jsme, že v centru je každý třetí dům herna, historické budovy v centru města mají začerněné výlohy, občas tam bliká nějaký jackpot,“ vzpomíná Jakub Strnad, zakladatel občanského sdružení Stop hazardu.

„Trvali jsme na tom, aby nulová tolerance hazardu v Jablonci zůstala v platnosti, nicméně v červnu 2015 byla nulová tolerance prolomena a do vyhlášky byla zařazena tři kasina,“ říká Jakub Macek, opoziční zastupitel ze Změny pro Jablonec. Ke třem kasinům, která splňují podmínky pro provoz, teď přibylo dalších osm.

„Hazard chceme regulovat novým způsobem,“ říká Pavel Svoboda, náměstek primátora za ČSSD a pokračuje: „Jedná se o koaliční kompromis a důležitá bude podle mě hlavně kontrola, zda je ze strany provozovatelů vše dodržováno.“

Na dnešním zasedání předkládá primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl z ODS jediný bod – se zpřísněnými podmínkami pro podnikání v hazardu: „Žadatelé garantují dodržování podmínek i kaucí, která je na začátku jeden milion korun, v průběhu pak půl milionu.“

autor: sas
Spustit audio